Dagens PS

Bitcoins fall fortsätter – lägsta nivån sedan september

bitcoins fall
Bitcoin fortsätter att falla. (Foto: Unsplash)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 07 jan. 2022Publicerad: 07 jan. 2022

Bitcoin tappar drygt tre procent på fredagen, och handlas nu på den lägsta nivån sedan september, strax över 41 000 dollar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bitcoin har haft det tufft i år – kryptovalutan har fallit stadigt sedan nyår och handlades natten till fredag till drygt 41 200 dollar, det lägsta sedan i september, enligt data från Coin Metrics, rapporterar CNBC. Vid 14.40-tiden svensk tid på fredagen kostade en bitcoin 41 603 dollar, en nedgång med 3,4 procent för dagen.

CNBC härleder det till en global nedgång på aktiemarknaderna till följd av kommentarer från USA:s centralbank Federal Reserve om höjda räntor.

Bitcoinfantaster beskriver ofta kryptovalutan som en tillgång som inte är korrelerad till traditionella finansmarknader, men experter har märkt växande paralleller i prisrörelserna för bitcoin och aktier, enligt CNBC.

Även andra kryptovalutor faller rejält, Ethereum är ned 7,8 procent och Solana 6,8 procent vid 14.45-tiden på fredagen. Bitcoins fall ligger på 39,2 procent sedan toppnoteringen på 68 680 per bitcoin i november.

Oroligheterna som gjort att internet stängts ner i Kazakstan bidrar enligt CNBC också till fallet – som är en ett av världens största länder för så kallad bitcoinmining, där datorer “bryter” nya bitcoins.

Bitcoins beräkningskraft “är inte direkt korrelerad till priset på Bitcoin, men det ger en indikation på nätverkets säkerhet, så ett fall kan skrämma investerare på kort sikt”, säger Marcus Sotiriou, analytiker på Globalblock till CNBC.

Läs även: Militär får order att skjuta demonstranter mot bensinpris

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS