Dagens PS

288 gripna i gigantiskt tillslag mot kryptovalutor

kryptovalutor
288 personer greps i ett tillslag mot olagliga marknader som använder kryptovalutor som betalningsmedel. (Foto: Unsplash)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 05 maj 2023Publicerad: 03 maj 2023

288 gripna, 53 miljoner dollar i kontanter och kryptovalutor beslagtagna. Ett ”oöverträffat” tillslag mot narkotikabrottslingar efter ett polissamarbete över tre kontinenter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den har haft namnet ”Operation Spector” och lett till ett ”oöverträffat” tillslag mot narkotikabrottslighet, sade USA:s justitieminister Merrick Garland vid en presskonferens tisdag.

“Justitiedepartementet slår ner på kriminella kryptovalutatransaktioner”, sade Garland, “och de kriminella marknadsplatserna online som möjliggör dem.”

MISSA INTE: Så mycket ska du tjäna för att maxa din pension

Tre kontinenter

Det handlar konkret om ett konsortium av amerikanska och internationella brottsbekämpande enheter som arbetat på Darkweb för att slå till mot en kriminell kartell.
Operationen startade 2021 och har involverat tre kontinenter.

Nu har man slagit till och gripit 288 personer och samtidigt beslagtagit mer än 53 miljoner dollar i kontanter och kryptovalutor.

Samtidigt har dussintals skjutvapen och mer än 850 kilo droger beslagtagits när myndigheterna slagit till mot en Darkweb-marknad med namnet ”Monopoly Market”, rapporterar CNBC.

ANNONS

Senaste nytt

”Vi kommer att hitta dig”

ANNONS

“Vårt budskap till brottslingar på det mörka nätet är detta: du kan försöka gömma dig längst ut på internet, men justitiedepartementet kommer att hitta dig och hålla dig ansvarig för dina brott”, sade den amerikanska justitieministern vid presskonferensen.

Brett samarbete

FBI, Drug Enforcement Administration, US Postal Inspection Service, Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives och Internal Revenue Services brottsutredande team har varit inblandade på den amerikanska sidan.

De har i sin tur samarbetat med brottsbekämpande myndigheter i Österrike, Brasilien, Frankrike, Tyskland, Nederländerna, Polen, Schweiz och Storbritannien.

Läs även: På jakt efter Nordkoreas krypto-hackare

Läs även: Svänger radikalt: ”Krypto är död i USA”

Läs även: Bitcoin fortsätter segertåget – fyra månader på raken

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS