Investeringar i krypto börjar ta fart igen, men småspararna håller sig än så länge undan. Det är i stället institutionella investerare som vänder tillbaka till kryptovalutorna.

ANNONS

Krypto kraschade med dunder och brak, men nu börjar de digitala valutorna locka tillbaka investerarna igen. Det är de stora pengarna som återvänder, institutionella investerare verkar ha fått förnyat intresse i att investera i krypto.

Krypto lockar storfräsarna

Partnerskapet mellan Blackrock och Coinbase gör det lättare för institutionella investerare att hantera och handla med bitcoin. Hedgefondföretaget Brevan Howard får in mer än en miljard dollar (drygt 10,3 miljarder kronor) till en kryptofond, enligt Bloomberg.

Som Dagens PS tidigare rapporterat verkar det som om värdet på krypto börjar återhämta sig. Bitcoin är upp 16 procent den senaste månaden, och ether 50 procent. Det lockar investerare med stora pengar i ryggen.

Småspararna försiktiga

Däremot har småspararna ännu inte vågat återvända till kryptomarknaden. Coinbase rapporterar en förlust på 1,1 miljarder dollar för andra kvartalet i år – och det drabbar kryptomarknadens ryggrad, småspararna, hårdast. Det gör förstås att många dragit öronen åt sig, och inte vill investera i krypto.

Det tog lång tid innan de institutionella investerarna gav sig in på kryptomarknaden. Under pandemin tog den delen fart, inte minst eftersom värdet på kryptovalutorna sköt i höjden.

”Finns efterfrågan”

Partnerskapet mellan Blackrock och Coinbase blev inte den katalysator som fick priserna att öka, men det är ändå viktigt, säger Leah Wald, vd för digitala tillgångar på Valkyrie Funds till Bloomberg. Det visar att intresset från institutionella investerare inte minskar.

”Blackrock skulle inte göra det här om det inte fanns efterfrågan från både institutionella och privata investerare”, säger hon.

ANNONS
ANNONS

Små investeringar på mindre än 1 000 dollar (drygt 10 300 kronor) ligger ungefär som vid samma tid förra året. Det visar att de privata investerarna visserligen finns, men inte i den omfattning som behövs för att riktigt sätta snurr på marknaden.

Läs även: Terra: Han varnade för 600-miljarderskraschen [Dagens PS]