Fintechjätten Kaspi krisar efter de våldsamma protesterna i Kazakstan. Onlinebanken var en omedelbar succé på Londonbörsen 2020, men efter oroligheterna i Kazakstan förlorar storägarna miljarder.

ANNONS

Fördubblade priser på gas utlöste de våldsamma protesterna i Kazakstan, som lett till minst 164 människors död. Enligt Financial Times har nästan 8 000 gripits.

4 januari undertecknar president Kasym-Zjomart Tokajev ett beslut om undantagstillstånd i landet. Dagen efter avgår landets regering i ett försök att lugna protesterna. Samma dag sjunker värdet på Kaspi med 35 procent på Londonbörsen.

”Utländska krafter” använder internet

President Tokajev begär hjälp från den ryskledda säkerhetsalliansen CSTO, och drygt 2 000 soldater skickas till Kazakstan. 7 januari säger Tokajev i ett uttalande att ”den konstitutionella ordningen i stort har återställts”. Samma dag säger han att säkerhetsstyrkorna fått order om att skjuta skarpt mot demonstranterna.

Enligt Rysslands president Vladimir Putin är de ryska säkerhetstrupperna i Kazakstan för att ”normalisera situationen” och ”återställa ordningen i landet”, skriver Financial Times.

Han säger också att utländska krafter använder internet och sociala medier för att skapa en miljö där ”terroristiska attacker” är möjliga genom att organisera protesterna. Därför blockerades kazakernas tillgång till internet under långa perioder när demonstrationerna pågick.

ANNONS
ANNONS

Fintechjättens ägare förlorar miljarder

Vjatsjeslav Kim och Mikheil Lomtadze äger majoriteten av fintechjättens aktier. Enligt Bloomberg har de två förlorat nästan 3 miljarder dollar (27,2 miljarder kronor) på kaoset, som bland annat stängde ned internet och bankväsendet i landet.

Kaspi står för Kazakstans största betalningssystem, och erbjuder användare en så kallad superapp. Företaget presenterar sig som ”det största betalnings-, marknadsplats- och fintech-ekosystemet i Kazakstan”, och säger att man har ambitionen att expandera i Centralasien och Kaukasus-regionen.

Baring Vostok Capital Partners, den Moskvabaserade riskkapitalfonden skapad av amerikanen Michael Calvey, investerade i företaget redan 2006. En annan tidig investerare är Goldman Sachs Group.

När Kaspi börsnoterades i London 2020 blir det omedelbart en succé. Företagets globala depåbevis ökade med så mycket som 33 procent efter noteringen.

I nuläget äger Vjatjsjeslav Kim 24 procent och Mikheil Lomtadze 23 procent av Kaspi.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Banker bekymrade över e-krona – ”instabilt” [Dagens PS]

Läs även: Techaktier kraschar på Nasdaq – ”Ekon av dotcomkraschen” [Dagens PS]