Svenska betaltjänsten PFC har nått 100 000 användare genom sin ekonomiapp. Nordea är en storägare, men har slutat med kapitaltillskott. Dessutom har PFC valt skandalomsusade Wirecard som leverantör för sitt betalkort. 

PFC tillhandahåller en app där sparare kan se över sin privatekonomi.

Totalt har bolaget tagit emot 95 miljoner kronor i investeringar från storbanken Nordea, som är företagets största ägare. Under våren har dock banken valt att sluta med kapitaltillskott till bolaget, skriver Di Digital (obs. sida kräver inloggning). Varken PFC eller Nordea vill kommentera uppgifterna.

Samarbetspartnern insolvent

För utom appen, vilken är bolagets huvudprodukt, tillhandahåller PFC också ett betalkort. Leverantören till detta är Wirecard, som är försatta i konkurs.

”Det var en stor chock för oss. Vi valde att börja arbeta med Wirecard under 2018 för att de ansågs vara det mest säkra alternativet på marknaden. Sedan dess har de varit en stabil partner, vi såg inga tecken på oegentligheter”, säger PFC:s vd Kevin Albrecht till Di Digital.

Wirecards ledning är misstänkta för marknadsmanipulation, vilket uppdagades i juni.

Hastigt vd-byte

Di Digital skriver att PFC omsatte 13 miljoner kronor och såg en förlust på 47 miljoner 2019.

ANNONS
ANNONS

”Vi hade planerat för en förlust på 50 miljoner kronor, så vi klarade oss till och med lite bättre än förväntat. I fjol stod tillväxten definitivt i fokus till 100 procent, vi investerade i att öka vår användarbas så mycket som möjligt”, säger Kevin Albrecht.

Ytterligare en omvälvande händelse under våren var att nya vd:n Mattias Malmström slutade efter två månader på bolaget.

”Startupresan passade honom inte helt och hållet”, säger Kevin Albrecht.

Efter den händelserika och utmanande våren säger Keven Albrecht att intäkterna kommer att ”ta fart på allvar” nästa år till Di Digital.

Läs mer: P.F.C. tar in 50 Mkr från Nordea för snabb tillväxt [Dagens PS]