Dagens PS

Trump eller Biden – avgörande för världens klimat

Det är ett ödesval för klimatet i USA. Trump eller Biden, vad händer med klimatet? Foto: Markus Winkler/Unsplash
Det är ett ödesval för klimatet i USA. Trump eller Biden, vad händer med klimatet? Foto: Markus Winkler/Unsplash
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 25 nov. 2021Publicerad: 03 nov. 2020

Det sägs vara ett ödesval. Vinner Trump så kommer USA stå utanför Parisavtalet och det blir svårt att nå de globala klimatmålen. Om Biden vinner – kommer USA istället storsatsa på förnybara energikällor, och det blir svettigt för bolag som sysslar med fossila bränslen. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Donald Trump har gjort allt för att försäkra kol- och oljeindustrin om fortsatta jobb om han sitter kvar som president. Som klimatskeptiker spelar det ingen roll för honom att USA, efter Kina, släpper ut mest i världen med runt 15 procent av de globala koldioxidutsläppen.

USA som än så länge är världens största ekonomi, kommer efter valet ta en väg som kan komma att påverka hela världen. Den 4 november, dagen efter valet, lämnar USA formellt Parisavtalet. Vinner Trump så stängs avtalet ute. Vinner Joe Biden – så kommer han däremot välkomna avtalet med öppna armar.

Med Trump vid makten har det inte hänt mycket inom klimatområdet, och fyra nya år kommer innebära att det blir omöjligt att nå klimatmålen, enligt Michael E Mann, professor vid Penn State University och en av världens mest kända klimatforskare, skriver DN.

”Ytterligare fyra år med det vi har sett under Trumps presidentperiod – av att lägga regler för miljö och energi i händerna på förorenarna, och montera ned de skyddsregler som den föregående administrationen införde skulle i praktiken göra det omöjligt”, säger Michael E Mann i en intervju i The Guardian, berättar DN.

Globalt klimatsamarbete

Biden vill att USA ska vara CO2-neutralt inom 30 år, vilket är samma mål som EU redan har. Han har även sagt att han inom de första 100 dagarna som president ska arrangera ett internationellt klimatmöte. Biden ger därigenom klartecken för det globala klimatarbetet. Och den senaste tiden har världens näst största, Kina, respektive tredje största ekonomi, Japan, kommit med egna mål. Kina ska bli CO2-neutrala till 2060, Japan till 2050.

Om Biden vinner valet innebär det att världens tre största ekonomier och EU gemensamt har bestämt sig för att tackla klimatförändringarna.

Läs mer: Biden vill skapa miljoner hållbara jobb

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS