Dagens PS

Sverige skräckexempel på kärnkraftsrädsla

Ringhals
Frågan om kärnavfallet har skapat osäkerhet om möjligheterna att återstarta reaktorerna i Ringhals kärnkraftverk. (Foto: Björn Larsson/Scanpix)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 01 mars 2021Publicerad: 01 mars 2021

“Irrationell kärnkraftsrädsla sätter Sverige i fara att duka under för dumhet”, lyder rubriken i en artikel i den amerikanska affärstidningen Forbes som slår ett hårt slag mot Sverigebilden.

ANNONS
ANNONS

Den amerikanska debatten om energi och elnät har gått het den senaste tiden, efter kylan som plågade delstaten Texas. Staten som gränsar till Mexiko är normalt sett väldigt varm, vilket skapade rejäla problem när de fick uppleva en vecka med snöstorm och minusgrader i februari.

Det hela förvärrades ytterligare av att delstatens elnät inte klarade av stormen, och flera miljoner av invånarna i Texas blev strömlösa.

“Normal svensk vinter har löst upp landets elnät”

Nu varnar en artikel i den amerikanska affärstidningen Forbes för en liknande utveckling i Sverige.

Artikeln, som är skriven av energiforskaren James Conca, målar upp en mörk bild av Sverige. Anledningen är vårt beslut att avveckla kärnkraften, och stänga reaktorer i förtid.

“Efter pensioneringen av Ringhals 1-reaktorn har en normal svensk vinter löst upp landets elnät. Södra Sverige, som tidigare hade ytterligare sex reaktorer har tvingats importera el från kolkraftverk i Polen och Danmark och från tyska gaskraftverk, med importerad rysk gas.”

Skyller på MP

Han menar också att vårt system med att beskatta kärnkraft och ge subventioner till förnybara energikällor gör marknaden skev. Skulden får det svenska Miljöpartiet.

ANNONS

Han menar att Sverige låg i framkant gällande att bli oberoende av fossila bränslen, men att kärnkraftsrädsla gjort att vi nu sackar efter.

“Medlemmar av Sveriges koalitionsregering, ledda av Sveriges gröna parti, människor som får en pavlovisk kräkreflex bara av att tänka på kärnkraft. De vill i förtid stänga ner hela sin kärnkraftsflotta och ersätta de två biljoner kilowatt-timmarna med förnybar energi och naturgas.”

“Förra veckan chockerades Texasborna över att deras ledare inte hade tagit hand om elnätet. Jag hoppas att svenskarna inte får samma chock i framtiden”, avslutar han.

Läs mer: MP-ministern sparar i olja och kärnkraft – Dagens PS

Läs mer: S-toppar: “Bygg ut kärnkraften” – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS