Dagens PS

Värmländska företaget revolutionerar byggbranschen

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD
Uppdaterad: 24 nov. 2021Publicerad: 24 nov. 2021

Det värmlandsbaserade företaget Wood Tube producerar starka reglar i papper. Tekniken kan ersätta stålreglar och bidrar till kraftigt minskade utsläpp jämfört med dessa.

Mest läst i kategorin

I en mätning från Karlstads universitet kan man se att en pappersregel från Wood Tube motsvarar 14 gånger mindre CO2-ekvivalenter jämfört med en stålregel.

Kurt Härdig är en av personerna bakom den klimatsmarta produkten. Han säger i en intervju med Almi att man har inspirerats av sitt intresse för skogen och för tillverkningen av klimatsmarta produkter.

Wood Tube är redo för marknaden

När företaget bildades 2016 skulle det fortfarande ta tre år att få fram en patenterad produkt. Innan dess skedde utvecklingen i hemlighet. Det var först när produkten kunde testas hos kunder som man kunde certifiera och bevisa att den levde upp till alla krav.

Kurt uppger att produkten har tagits emot väl av marknaden. Man har gjort referensbyggen och har fått feedback. Intresset kommer främst från stora fastighets- och byggbolag som driver på den miljömässiga utvecklingen i branschen.

Almi Wood Tube

Wood Tubes reglar är starka nog för att ersätta reglar av stål men släpper ut betydligt mindre koldioxid. (Bild: woodtube.se]

Nästa steg är att flytta produktionen till Säffle i början på nästa år och man har nyligen fått in en investering av Bergs Timber som går in som industriell partner. Investeringen ska bekosta den nya produktionen, inköp av råvaror och en ökning av företagets marknadsinsatser.

Hjälpsamt grönt lån från Almi

Almi har funnits med i bilden sedan 2016, och genom grönt lån kunde Wood Tube ta steget ut på marknaden och satsa på den patenterade pappersregeln.

Kurt Härdig säger såhär om deras samverkan med Almi:

“Vi gick en hållbarhetsworkshop hos Almi och det är den bästa workshop jag någonsin varit på, en riktig aha-upplevelse. Vi fick lära oss mycket, bland annat hur vi kunde få ut vår produkt på marknaden på ett smart sätt.”

Almis gröna lån är mer än bara lånet, företaget får även tillgång rådgivning kring hållbarhet som är en del av Almis erbjudande kring hållbarhet. Genom lånet kan man få finansiering till gröna satsningar och förbättra sin position för framtiden.

Läs även: Finansiering för hållbart företagande 

Almi – Sveriges mest aktiva företagsutvecklare

Företagslån, riskkapital och affärsutveckling för växande företag. Läs mer om hur Almi kan stötta dig i att utveckla ditt företag på ett hållbart sätt.

Grönt lån
Mer om Framtidsgeneratorn
Denna finansiering omfattas av en garanti inom ramen för den Pan-Europeiska garantifonden (EGF), genomförd av Europeiska Investeringsfonden med stöd från de medlemsstater som bidrar till EGF-fonden.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer

Senaste nytt