Det har blivit succé för det gröna avdraget sedan det infördes i januari. De stora geografiska skillnaderna är dock fortfarande stora.

ANNONS

Det gröna avdraget infördes i början av året och över 22 000 personer har hittills beviljats skattereduktion vid installering av till exempel solceller, batterier och laddstolpar, enligt branschorganisationen Svensk Solenergi.

Det gröna avdraget kan ses som ett komplement till rotavdraget.

”Om man använder rotavdraget till exempelvis solceller så får man dra av 9 procent på installationskostnaden men med det här avdraget får man dra av nästan 15 procent”, säger Anna Werner, vd för branschorganisationen Svensk Solenergi till Di.

Taket är på 50 000 kronor i skattereduktion för installation av grön teknik per år, där installatören rapporterar in skattereduktionen till Skatteverket, vilket tar bort byråkratin fört privatpersoner.

Fler kommuner

Allt fler kommuner är med på listan över beviljade ansökningar och allt större avdragsbelopp. Gnesta toppar listan med 164 kronor i snittavdrag mot rikssnittet på 32 kronor.

Anna Werner är positiv.

”Man pratar med varan­dra, berättar att man är nöjd med installationen och så tar grannarna efter. Man smittar av sig på andra helt enkelt. Sen är det bra förhållanden för solenergi i södra och meller­sta Sverige.”

”Det är roligt att många har hittat det så här fort. Vi är jätteglada och vill ju att folk ska använda avdraget. Det är ju verkligen riktade pengar för att folk ska börja produ­cera egen el eller på andra sätt vara med i energiomställ­ningen.”

Norra Sverige halkar efter

Men forfarande halkar många kommuner i norra Sverige efter. Anna Werner tror det beror på en utbredd missuppfattning att solceller inte fungerar i nordligare klimat.

ANNONS
ANNONS

”I själva verket fungerar solceller bättre när de är kalla och många pane­ler går att vinkla så att de tar vara på lågt liggande solljus. Men det kräver så klart en extra insats.”

Läs mer: Antalet laddstationer i hemmet har fördubblats i år