Sedan det nya gröna skatteavdraget infördes från 1 januari 2021 har antalet laddstationer i hemmet till el-och laddhybridbilar mer än fördubblats, enligt ett pressmeddelande från företaget Defa, som producerar laddstationer. 

ANNONS

Systemet Grönt Skatteavdrag ersätter det tidigare ladda-hemma-stödet. I det nya systemet är avdraget redan gjort när beställaren får sin faktura, liknande RUT- och ROT-systemen. Avdraget för laddbox till el- och hybridbilar uppgår till 50 procent med ett tak på 50 000 kronor per person och år.

Det har blivit en succé, enligt företaget Defa vars statistik visar att antalet laddstationer mer än fördubblats sedan det nya systemet infördes vid nyår.

”Vi kan se att intresset för elbilsladdning har ökat enormt, vilket är väldigt glädjande. Den nya modellen för det gröna avdraget ökar säkerheten och förenklar vardagen. Genom anlita en behörig installatör kan du vara säker på att du får en trygg och kvalitetssäkrad installation. En elektriker tar hänsyn till hela elsystemets förutsättningar och anpassar laddningen maximalt för en snabb och energieffektiv laddning. Det förbättrar upplevelsen och gör vardagen enklare”, säger Jon Faglöv, försäljningsdirektör för e-mobility på Defa.

En snabb utbyggnad av laddstationer i hemmet är centralt för att omställningen till elbilar ska bli effektiv i Sverige, menar företaget.

”Siffror från Norge, som ligger steget före Sverige i elektrifieringen av fordonsflottan, visar att 90 procent av elbilsförarna laddar bilen hemma. 30 procent laddar på jobbet och bara 10-15 procent nyttjar snabbladdning. Det gröna skatteavdraget främjar elektrifieringen och utbyggnaden av laddinfrastrukturen.”

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Nu kan du dra av på skatten för solceller