Dagens PS

Stororder på ellastbilar – levererar mat dygnet runt

Martin & Serveras ellastbilar
Martin & Servera har tecknat avtal med Volvo Lastvagnar om sex stycken helelektriska tunga lastbilar. (Foto: Martin & Servera)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 23 sep. 2021Publicerad: 23 sep. 2021

Restau­ranggrossisten Martin & Servera har tecknat en stororder med Volvo Lastvagnar om sex stycken ellastbilar. Målet är att vara helt klimatneutralt till 2030.

ANNONS
ANNONS

Landets största restau­ranggrossist Martin & Servera kommer med den nya beställningen att ha en av Sveriges största elfordonsflottor för tung tra­fik, skriver Di.

Den första lastbilen levereras i veckan och kommer köra rutter i Stockholm. Övriga fem lastbilar levereras under 2022.

Klimatneutralt 2030

Målet är ett bolaget ska vara klimatneutralt 2030.

”Inne i städerna kommer det vara mer och mer eldrift, sedan när det gäller våra längre körningar så handlar det nog mer om vätgas eller en kombination av el­ och gas­bilar. Men vi går mer och mer mot hållbara bränslen och fordon där elen kommer stå för den större delen”, säger Stefan Bergström Hedmark vd för Martin & Servera Logistik, till Di.

En utmaning blir hur man ska ladda sina ellastbilar där det är “jätte­viktigt att det finns en utbyggd laddinfrastruktur och en trygg elförsörjning”.

Egna laddare och solceller

Stefan Bergström Hedmark säger vidare att Martin & Servera kommer satsa på egna laddare på omlastningscentralerna och solceller på fastigheterna. Samtidigt är bolaget med och bygger Sveriges största sol­park i skånska Skurup.

ANNONS

“Vi ser att man behöver tillföra el på den svenska marknaden och där ska vi försöka göra vad vi kan för att bidra”, klargör han.

På sikt kan bolaget minska antalet fordon eftersom de nya lastbilarna ska användas dygnet runt.

”Vi vill initialt vrida och vända lite på detta, och se hur vi kan nyttja fordonen på ett bättre sätt både ur ett ekono­miskt och ur ett hållbarhets­perspektiv”

Läs även: Förslaget: Diesellastbilar stoppas i miljözonerna

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS