Det blir svårare för fossilindustrin att låna pengar av storbankerna. Redan i år börjar utfasningen. 

ANNONS

Trots att Parisavtalet undertecknades för drygt fem år sedan så har skandinaviska banker gett lån och kreditgarantier till bolag inom fossilindustrin, motsvarande omkring 560 miljarder kronor, enligt en ny rapport.

Men det kan snart vara slut på det.

Ny linje

Nyligen meddelade Swedbanks vd Jens Henriksson storbankens nya linje. Det blir ingen finansiering till okonventionell utvinning av fossila bränslen som oljesand och skifferolja.

”Vi säger också att vi ska sluta med nyfinansiering av prospektering i nya oljefält såvida kunden inte kan visa att de har en strategi som är i linje med Parisavtalet”, säger Jens Henriksson till Di.

Även SEB vill se över sin fossila energipolicy.

ANNONS
ANNONS

”Vad som är klart är att vi ska fasa ut fossil exponering. Det innebär att vi kommer tacka nej till en del kunder – i vår nya policy kommer vi att skärpa riktlinjerna ytterligare genom att innefatta fler områden och tydligare ställningstaganden”, säger SEB:s vd Johan Torgeby, till Di.

Handelsbanken säger sedan tidigare nej till företag som är involverade i kolbryt­ning och nya kolkraftverk, medan Nordea inte lånar ut pengar till företag inom olja och gas.

Komplex fråga 

Samtidigt är frågan komplex för storbankerna – eftersom det krävs finansiering för bolagen att ställa om från fossilt till hållbart.

”Så vi känner att vi i många fall hindrar de här bolagen i sin omställning om vi inte hjälper dem”, förklarar Johan Torgeby.

Läs mer: Nästa hållbarhetstrend – så förändras marknaden

ANNONS
ANNONS