Rymdföretaget Relativity Space har samlat in 650 miljoner dollar till en ny raket och kan därför betraktas som en stark konkurrent till Elon Musks SpaceX. 

ANNONS

Summan kommer från investerare såsom Fidelity, BlackRock, Tiger Global och Tribe Capital. Pengarna kommer att användas till att accelerera produktionen och nå en snabbare starttid, berättar vd Tim Ellis för CNBC. 

Raket som liknar SpaceX

Företaget kommer att fokusera på raketen Terran R, vars kraft och storlek liknar SpaceX raket Falcon 9. Terran R kommer att bära tjugo gånger mer i omlopp än Relativitys andra raket, Terran 1, som kommer lyfta för första gången i slutet på året.

Relativity har nu samlat in totalt över 1,34 miljarder dollar sedan företaget grundades 2015. På grund av de senaste investeringarna planerar man dessutom att anställa hundratals fler bara i år. “Vi satsar på att skapa något mycket värdefullt” säger Ellis.

Satsar på hållbarhet 

Enligt Ellis är Terran 1 den mest förbeställda raketen i historien. Raketen planeras att vara klar till 2024 och ska dessutom vara återanvändbar. Målet är att den ska kunna användas flera hundra gånger om. Ellis berättar att Terran R har varit en del av företagets plan ända från början, på grund av det tydliga marknadsintresset. 

“Vi har faktiskt utvecklat Terran R under en väldigt lång tid”, säger han. “Vi behövde bara tillräckligt med dragningskraft och resurser för att hamna på platsen där vi är nu.”

Relativity är det enda rymdföretaget som satsar på att skapa fullt återanvändbara raketer, vilket Ellis menar är tråkigt. “Det behöver finnas fler företag som faktiskt försöker satsa på framtiden. Vad vi gör är extremt svårt, men vi har också det bästa och mest erfarna teamet i hela industrin.”  

Använder sig av 3D-skrivare  

För att bygga raketerna använder sig Relativity av 3D-skrivare som tillverkats av företaget själv. Raketerna är planerade att nästan helt och hållet skapas genom 3D. Detta för att skapa större effektivitet på ett mindre komplext sätt. Företaget säger att de har som mål att kunna bygga en raket från råmaterial på bara sextio dagar.

ANNONS
ANNONS

Läs hela artikeln här

Läs mer: Rymdsektorn en raket – nära fördubblade investeringar