Dagens PS

SHB: Klimatriskerna ökar i fastighetssektorn

klimatriskerna fastighetssektorn
Fastighetssektorn måste ta höjd för extremväder och identifiera klimatriskerna, framhåller Handelsbanken. Bilden är från översvämningen i Gävle i mitten av augusti i år. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 12 okt. 2021

Fastighetssektorn måste ta höjd för extremväder och identifiera klimatriskerna, framhåller Handelsbanken, SHB, i en ny rapport.

ANNONS
ANNONS

Handelsbanken slår fast att det krävs investeringar för att begränsa kostnaderna i samband med extremväder som exempelvis skyfall, översvämningar och jordskred.

Det är ingen tvekan om att klimatriskerna ökar i fastighetssektorn, enligt Handelsbankens, SHB:s chefsekonom Christian Nyman:

“Det är hög tid för fastighetssektorn att identifiera sina klimatrisker”, säger hon i ett pressmeddelande.

I Handelsbankens nya fastighetsrapport analyserar bankens ekonomer bland mycket annat klimatrisker med påverkan på både hushåll och fastighetsbolag.

Inte bara gröna obligationer

“Klimatanpassningar kan handla om allt från att avskärma solinstrålning för att minska inomhustemperatur, stabilisera sluttningar för att förebygga jordskred till att anordna flödesvägar för att minska risk för översvämning – vilket kräver investeringar. Där kommer vi sannolikt att se ökade krav för att identifiera och hantera fysiska klimatrisker, inte minst kopplat till försäkring och finansiering av tillgångar”, enligt Handelsbankens ekonomer och förklarar att investeringar i klimatanpassning hittills inte stått i fokus i samband med grön finansiering, men det har potential att växa, heter det.

“Hållbar finansiering inom fastighetssektorn är inte bara gröna obligationer. Just nu pågår en snabb utveckling som inkluderar hållbarhetslänkade lån och obligationer, vilka öppnar upp marknaden för verksamheter som inte har tillgångar som passar för grön finansiering”, säger bankens chefsekonom Christina Nyman.

I rapporten analyseras även inflationsrisken, ränteläget och effekterna av ett ökat bostadsbyggande.

ANNONS

Här kan du ladda ner fastighetsrapporten – insikter och utsikter (pdf).

Läs även: Mångmiljardbelopp för extremväder – hotar omställningen

Läs mer: Rapport: “Företag förstår inte klimatrisker”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS