Dagens PS

Nu får du betalt för din skruttiga båt

Skrota båten
Från och med i dag tillsätts 9,5 miljoner kronor i skrotningsbidrag för att öka takten på skrotningen av uttjänta fritidsbåtar och tvåtaktsmotorer. (Foto: Anders Værnéus)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 05 dec. 2023Publicerad: 05 dec. 2023

Under 2024 kan du som har en skruttig, ointressant båt få betalt när du skrotar den. 9,5 miljoner finns att dela på i skrotningspremie.

ANNONS
ANNONS

Nu är det dags att städa strandkanten. Den gamla ekan eller sportbåten med hål i botten, kan inom kort lämnas in till den sista resan.

Det är Havs och Vattenmyndigheten som tillsatt 9,5 miljoner kronor i skrotningspremie i ett försök att rensa Sveriges stränder från uttjänta fritidsbåtar och gamla miljöovänliga utombordare.

premie båt
Det finns så otroligt mycket båtar som har tjänat ut och ligger för fäfot. Det är dessa som myndigheterna nu vill hjälpa till att skriva bort. (Foto: Staffan Ljung/HaV)

“Vi hoppas att många båtägare och kommuner nu tar chansen. Men pengarna räcker inte i evighet. Det är först till kvarn som gäller”, säger Veronika Rensfeldt, utredare vid HaV.

Uttjänta båtar som ligger och skräpar är ett miljöproblem.

Platsbåtar har dessutom en mycket längre nedbrytningstid än motsvarade träbåtar.

Läcker gifter

En plastbåt som lämnas i naturen kan läcka farliga ämnen som TBT, tungmetaller och koppar och zink som skadar djur och växter i havs- och vattenmiljöer.

ANNONS

Har du en båt eller motor som du vill bli av med, går du in på sajten Båtretur där alla uppgifter du behöver finns samlade.

premie
Innan du sätter motorsågen i din gamla båt eller lämnar den för skrotning, är det en bra idé att kolla så den inte har ett historiskt värde. Synd att skrota en unik båt. (Foto: Anders Værnéus)

Båtretur är ett nationellt nätverk för insamling och återvinning av fritidsbåtar och tvåtaktsmotorer som HaV stöttar.

Båten eller motorn får du själv ta till den återvinningscentral som ligger närmast dig. När du sedan lämnat in båten får du dock inte premien i handen. Den subventionerar istället själva skrotningstjänsten.

ANNONS

Senaste nytt

Läs mer:

Om hur du skrotar din båt här

Nu ska tvåtaktarna skrotas (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS