Dagens PS

Extremhetta bakom massdöd av delfiner

Amazonas
Syrebrist i Amazonas flodsystem har lett till massdöd bland fisk på sistone. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 03 okt. 2023Publicerad: 03 okt. 2023

Ett stort antal floddelfiner har hittats döda i Amazonas flodsystem. Låga vattennivåer och extremhetta ser ut att ligga bakom där klimatförändringarna kan vara orsaken.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På sistone har tusentals fiskar dött av syrebrist i Amazonas floder. I förra veckan gick upp emot 120 sällsynta floddelfiner samma öde till mötes när de hittade döda på flodbankarna i världens största regnskogsområde, berättar Reuters.

Floddelfiner är hotade

Amazonas floddelfiner, är precis som övriga arter av världens floddelfiner redan på utrotningens gräns eftersom de hotas på en rad fronter som till exempel av miljögifter och delfinerna har samtidigt låg reproduktionstakt. Därför är det särskilt viktigt för forskare i Amazonas att ta reda på vad som ligger bakom den senaste massdöden.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Stor höjning av vattentemperaturen

Extremhetta och låga vattennivåer kan vara en av orsakerna, och forskarna arbetar nu mot klockan för att ta reda på om det är de höga vattentemperaturerna som är boven i dramat, där till exempel temperaturen i Brasiliens Lake Tefé nådde upp till 39 grader förra veckan. Det är mer än tio grader över genomsnittet för den här tiden på året, och 70 delfiner dog som ett resultat av just den höjningen.

De flesta av de döda delfinerna är rosa floddelfiner som även kallas “botos”, där upp emot tio procent beräknas ha dött i den aktuella sjön.

“Tio procent är en mycket hög förlustprocent, och möjligheten att den kommer att öka vidare kan hota artens överlevnad i Lake Tefé,” säger Miriam Marmontel, en forskare vid miljöinstitutet Mamiraua.

Läs även:

Därför pratar delfiner bebisspråk med sina ungar – Dagens PS

Flera skadade vid delfinattacker i Japan – Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS