Den senaste tiden har elpriserna i södra Sverige varit rekordhöga och en av anledningarna är att vindkraftverken i söder har stått still på grund av för lite vind.

ANNONS

Vindkraften har under augusti visat svagare resultat än på väldigt länge. Statistik över Sveriges elområden på den nordiska elbörsen Nordpool visar att ingen månad sedan december 2020 har visat på så lite energi från vindkraften som augusti i elområde 4, i södra Sverige, det rapporterar Svenska Dagbladet.

Enligt Tomas Hallberg, tillståndsansvarig på Svensk vindenergi, var dock elproduktionen ur ett riksperspektiv något högre än året innan, men det har att göra med att vindkraften byggts ut. För 2022 ligger prognosen för antal turbiner på 5 377 stycken, vilket är 11 procent fler än 2021.

Han säger till SvD att var vindkraften finns och när den byggdes påverkar, samt att det i södra Sverige finns klart minst vindkraft och att den dessutom är äldst där. Ny teknik har gjort att vindkraftverk kan byggas mycket högre med större blad och därför ge bättre effekt. Dessutom brukar sommarmånaderna vara årets sämsta månader när det gäller blåst.

Intresserad av ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Försenad vindkraft stort problem för hållbara mål [Dagens PS]