Dagens PS

Klimatet allt större hot mot försörjningskedjorna

Försörjningskedjorna
Försörjningskedjorna hotas av klimatförändringar. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 07 jan. 2022Publicerad: 07 jan. 2022

Försörjningskedjorna hotas allt mer av klimatförändringarna enligt flera nya rapporter och analyser, rapporterar Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Covid-19 blev ett hårt slag mot försörjningskedjorna (supply chains), och brist på bland annat transporter och halvledare har plågat den globala ekonomin de senaste åren.

Men det kan bli betydligt värre – på grund av klimatförändringarna, rapporterar Bloomberg. Översvämningarna i Tyskland, Belgien och Kina samt vinterstormen i Texas var oerhört kostsamma i fjol och utökade problemen med försörjningskedjorna som skapats av pandemin.

Kostade över 1 500 miljarder i fjol

Som Dagens PS tidigare rapporterat kostade världens värsta 10 klimatkatastrofer världen över 1 500 miljarder i fjol, och om temperaturen fortsätter att stiga globalt väntas det komma med fler och fler klimatkatastrofer som skapar intensiva och slumpmässiga störningar i ekonomin.

En analys gjord av Carbon Brief, en brittisk sajt med data kring klimatvetenskap, visar att 70 procent av 405 analyserade naturkatastrofer skapats eller gjorts värre av klimatförändringarna.

“Det är inte nästa stora kris i leveranskedjan. Det är nästa stora leveranskedjakriser i plural”, säger Jason Jay, chef för Sustainability Initiative på MIT Sloan School of Management till Bloomberg.

“Vad det ser ut som är en uppsättning individuella kriser på olika platser vid olika tidpunkter. De träffar olika delar av försörjningskedjan, och de träffar den på ett något oförutsägbart sätt”.

“Högre driftskostnader av försörjningskedjor”

ANNONS

Extremväder kan vara svårt att skydda sig ifrån och kan få stora effekter även utanför regionen där de händer – Bloomberg ger  exempel på hur vinterstormarna i Texas ställde till stora problem för bland annat plast- och kemikalieindustrier i andra stater efter att oljeproduktionen stannat av, enligt en ny rapport.

“Jag tror att vi kommer att se högre driftskostnader för leveranskedjor i allmänhet”, säger Robert Handfield, professor i hantering av försörjningskedjor på North Carolina State University och författare till rapporten.

Företag har också svårt att förutsäga klimatrisker i försörjningskedjorna – och riskerar därför att drabbas hårt när olyckan är framme. Att säkra upp riskerna kan också leda till högre priser.

“Företag vet inte ens var deras leverantörer finns i första steget, än mindre vem deras leverantörer köper från. Och många gånger är dessa leveranskedjor fyra eller fem steg djupa”, säger Jason Jay på MIT till Bloomberg.

Läs mer: Covid-19 Hit Supply Chains Hard. Climate Shocks May Hurt More  

Läs mer: Råvaror faller nästa år enligt Fitch

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS