Global uppvärmning och extrema väderhändelser gör att allt fler människor börjar fundera på att inte skaffa barn.

ANNONS

Enligt FN:s klimatrapport som kom på måndagen är det troligt att jordens temperatur kommer stiga med 1,5 grader under de kommande 20 åren, vilket är mer än nyckelmålet i Parisavtalet som är satt för att minska risken för en klimatkatastrof.

Enligt analytiker vid Morgan Stanley funderar fler och fler på att inte skaffa barn, på grund av klimatförändringarna. En del väljer att inte skaffa barn för att de tror att det skulle öka på den globala uppvärmningen, andra oroar sig för vilka extrema väderhändelser deras framtida barn skulle kunna utsättas för.

”Att få barn är sju gånger sämre för klimatet räknat i årliga i koldioxidutsläpp än de tio mest diskuterade mildrande åtgärder som individer kan göra”, säger analytiker på Morgan Stanley till CNBC.

Påverkar barnafödandet

Förra månaden sade analytiker på Morgan Stanley i en kommentar att: ”rörelsen att inte skaffa barn på grund av rädsla för klimatförändringarna växer och påverkar fertiliteten snabbare än någon föregående trend inom fertilitetsminskning”.

Analytikerna pekade på undersökningar, studier och Googledata som visar att klimatförändringarna ökar takten i den minskande fertiliteten. Forskare vid UCLA har visat att antalet födslar i USA gick ned nio månader efter en extrem värmebölja och en studie på 18 000 par i Kina visar att klimatförändringar och föroreningar sannolikt kunde kopplas en 20-procentig uppgång i infertilitet.

Färre barn per familj

En svensk studie, publicerad i IOPscience 2017, visade man kan spara cirka 58,6 ton kol varje år i utvecklade länder genom att ha ett färre barn per familj. Men en av studiens författare, Kimberley Nicholas, sade i en intervju med Vox att hon inte tror att klimatkrisen kan lösas genom att minska befolkningen.

ANNONS
ANNONS

”Det stämmer att fler människor kommer konsumera mer resurser och orsaka fler utsläpp av växthusgaser,” sade hon i intervjun. ”Men det är egentligen inte en relevant tidsram för att faktiskt stabilisera klimatet, med tanke på att vi har det här decenniet på oss att halvera utsläppen,” fortsatte hon.

Läs mer: Stor undersökning – svenska föräldrar har det bäst i världen [Dagens PS]