Känga till skogsbolagen – detta är värt mer än virket

Uppdaterad: 12 apr. 2023Publicerad: 12 apr. 2023
skog
En skog som inte avverkas kan innebära viktiga kolsänkor. Foto: TT

Låt skogen stå istället för att avverka den. Det är uppmaningen från professor Olli Tahvonen som säger att skogsbolagen kan tjäna mer pengar på skogen som kolsänka än för sitt virke.

ANNONS
ANNONS

Skogen binder som bekant koldioxid. För att behålla sina trädstammar stående istället för att fälla dem vill Olli Tahvonen, som är professor i optimering av ekonomi och ekologi vid Helsingfors universitet, använda EU:s utsläppshandel som ett redskap för att beräkna värdet på kolsänkan som därmed bildas, skriver Yle.

Kolsänkor värda mycket mer

Olli Tahvonen vet vad han pratar om, han har forskat om kolsänkor i 30 år, och säger att de är värda mellan två och tio gånger mer än den avverkade skogen.

“Kolbindning är en helt ny konkurrensfördel för virke som råvara. Vår modell kan användas för att optimera skogsbruket och samtidigt öka skogens värde genom att binda mera koldioxid”, säger han.

ANNONS
ANNONS

Skogsbolagen nobbar idén

Skogsindustrin har hittills dock mestadels nobbat idén om att öka kolsänkor och lobbar istället för att biomassa är ett effektivt sätt att dra ner koldioxidutsläppen.

Olli Tahvonen menar dock att bara för att man sparar skogen ett par årtionden så innebär det inte att den inte kommer att avverkas längre fram – “på lång sikt skulle utbudet ändå återgå till samma nivå som tidigare och därför är förslaget ganska harmlöst för industrin”.

Enligt honom kan inte biomassa på något sätt mäta sig med kolsänkor ur varken ett ekologiskt eller ekonomiskt perspektiv.

“Det leder till en ekonomisk förlust för samhället om vi inte använder de mest kostnadseffektiva metoderna.”

Läs även: EU satsar på hållbart byggande i trä

Läs även: Koldioxid får träd att växa snabbare enligt forskare

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.