Den japanska staden Bibai har hittat ett sätt att minska elanvändningen i datahallar – snö. Det skriver CNN. Mycket av elen som försvinner i en datahall har nämligen gått till nedkylning, men den kan man lösa på naturlig väg.

ANNONS

Bibai, på Japans nordligaste ö Hokkaido, är bolaget White Data Centers bas och platsen för en ny lösning på hur datacenter kan kylas ned.

I samband med snöröjningen i Bibai samlar bolaget en snöhög runt byggnaden. Värme från hallens servrar smälter sedan snön och smältvattnet kyler rör med frostskydd, för att sedan  strömma runt datacentret via ett AC-system. Det gör att temperaturen inomhus blir omkring 25 grader, skriver CNN.

Datahall värmer växthus

”Temperaturintervallet styrs genom att kombinera snöns kyla och värmen från servrarna för att hålla temperaturen på rätt nivå året runt”, säger WDC-chefen Kota Honma.

Sommartid isolerar man snöhögen så att den ska smälta långsammare.

Antalet datacenter runt om i världen fortsätter att växa. De utgör grunden för streaming, molnbaserade tjänster och brytning av kryptovalutor, och förbrukar en procent av all energi i världen, enligt International Energy Agency.

Snömetoden i Bibai har emellertid fått ned kostnaderna för kylning med 55 procent.

Kota Honma säger till BBC att underhållskostnaderna för hallen är konkurrenskraftiga. Den överskottsvärme som uppstår försöker man också hitta användning för. Överskottsvärme från centret används till att värma luft och vatten i ett intilliggande växthus, där företaget odlar svamp,  senapsspenat, kaffebönor och sjöborrar, skriver CNN.’

ANNONS
ANNONS

Den globala marknaden för kylning av datacenter beräknas uppgå till mer än 12 miljarder dollar år 2027, enligt marknadsundersökningsföretaget Arizton, och några stora teknikföretag har redan etablerat sig i de nordiska länderna av just den anledningen.

Google har ett datacenter i Finland som använder havsvatten för att kyla sina servrar. Målet är noll koldioxidutsläpp datacentren till 2030.

Läs också:

Sverige kan säga nej till ”grön” krypto [Dagens PS]