Efter 1 januari 2026 är det enbart elbilar som räknas som hållbara. Det avslöjar en ny rapport som läckt från EU-kommissionens arbete kring vilka investeringar som är hållbara.

ANNONS

EU-kommissionen arbetar just nu fram en EU-taxonomi – vars uppgift är att klassificera ekonomiska aktiviteter som hållbara eller icke hållbara på finansmarknaden. Regelverket börjar gälla om drygt ett år, skriver Di. 

Om ditt företag är grönt eller inte kommer ha stor betydelse framöver – när stöd och lån kommer att betalas ut från EIB.

Det är nyhetssajten Euractive som har tagit del av det läckta dokumentet, som visar att endast elbilar kommer att räknas som hållbara, enligt den nya taxonomin.

Stort genomslag

Så inga hybrider eller biobränslen. Enbart nollutsläpp efter 1 januari 2026 – vilket kommer få stora effekter på bilbranschen.

”Om du har en grön fond och vill investera i bilar, måste du investera i bilar utan utsläpp. För närvarande finns det bara en aktie att köpa: Tesla. Taxonomin kommer att få ett oerhört genomslag”, säger en representant för intresseorganisationen Transport & Environment till Euractive.

Även Marie Baumgarts, chef för Regulatory Affairs and Sustainability Office på SEB säger att det numera gäller att hänga med i de snabba förändringarna.

”Om EU:s lagförslag med klimatneutralitet och utsläppsminskningar på mer än 55 procent till 2030 röstas igenom då kommer det öka kraftfullt i betydelse. Framförallt i kombination med att storbolag, enligt taxonomiförordningen, redovisar sin procent av omsättning och investering som är gröna. En sådan jämförbarhet kan mycket väl skifta kapital snabbt”, säger hon till Di.

ANNONS
ANNONS

EU:s transportsektor står för omkring 30 procent av koldioxidutsläppen, där bilarna gasar på med cirka tolv procent av utsläppen.

EU vill påskynda omställningen – genom att styra om finansieringen mot elfordon.

Läs mer: Biden ska göra USA great again på bilfronten [DagensPS.se] »