Dagens PS

Guterrez om klimatrapport: "Kriminell brist på ledarskap"

brinnande jord
IPCC:s senaste klimatrapport varnar för att det nu är sista chansen att nå målen. Foto: Pixabay
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 01 mars 2022Publicerad: 28 feb. 2022

Risken för oåterkalleliga klimatförändringar är större än vad forskningen tidigare har trott, konstaterar IPCC i sin nya klimatrapport som presenteras i dag. Tidsfönstret för att anpassa oss till klimatförändringarna håller på att stängas.

ANNONS
ANNONS

Bevisen för att  klimatförändringarna är mänskligt skapade och dess effekter är ovedersägliga, menar IPCC. Om världens befolkning skulle lyckas att hålla jorden under 1,5 graders uppvärmning skulle det reducera de negativa effekterna, men det skulle inte stoppa de processer som redan har startat.

FN:s generalsekreterare António Guterres fäller en hård dom över världens samlade ledarskap i frågan, efter dagens klimatrapport.

”Bristen på ledarskap är kriminell. De största förorenarna gör sig skyldiga till mordbrand i vårt enda hem”, säger han i ett uttalande.

Han säger att IPCC:s klimatrapport är en “karta över mänskligt lidande och en domedagsliknande anklagelse över misslyckat klimatledarskap”.

Rapporten, den andra av fyra som är planerade – tar sikte på anpassningsförmågan för samhällen och ekosystem. IPCC konstaterar att klimatförändringarna redan skapar vitt spridda skador, både i ekosystem och för människor.

”Ett ökat antal värmeböljor, torkor och översvämningar håller redan på att överskrida gränsen för vad växter och djur klarar, vilket driver fram massdöd för träd och koraller”, står det i forskarnas klimatrapport.

Klimatrapport: Städer risk och räddare i anpassning

”Extremvädren äger rum samtidigt, och orsakar en kaskad av effekter som i ökande grad är svåra att hantera. De har utsatt miljontals människor för brist på mat och vatten. Det gäller särskilt i Afrika, Asien, Central- och Sydamerika på små öar och i de arktiska områdena, “, skriver forskarna i klimatrapporten.

ANNONS

IPCC konstaterar att de mest utsatta områdena behöver anpassa sig till de nya förhållandena, men att det är stora skillnader i hur väl olika områden har möjlighet att anpassa sig.

Man pekar på att ekosystem som redan hamnat ur balans lider större risk att tippas över ända av klimatförändringarna. Ohållbart utnyttjande av naturresurser, växande urbanisering, extrema väderhändelser och social ojämlikhet är alla faktorer som förvärrar effekterna av global uppvärmning.

IPCC konstaterar att världens städer utgör en stor riskfaktor – särskilt om försörjningssystem är dåligt planerade och resurserna ojämnt fördelade. Men de kan också utgöra en del av lösningen genom att bygga upp gröna lösningar koncentrerade till en viss yta.

Läs också:

Jorden obeboelig för 3 miljarder människor 2070
Klimatrapport: Vi passerar FN:s gräns före 2025

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS