Dagens PS

Fortfarande hopp om klimatet – utsläpp på väg ner

storm
Klimatet kan gynnas av dagens utveckling. Utsläppen ökar långsammare. (Bild: Pixabay)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 15 nov. 2022Publicerad: 15 nov. 2022

Världens koldioxidutsläpp ökar fortfarande. Men de ökar långsammare för varje år, konstaterar Economist. Det är en av få ljusglimtar för klimatet i utvecklingen just nu.

ANNONS
ANNONS

Det är framför allt två faktorer som gör att utsläppen inte ökar lika snabbt längre. I början av 00-talet växte utsläppen med 3 procent per år, och nu växer de med 0,5 procent per år.

Ännu har de inte börjat sjunka, vilket är vad som krävs för att rädda världen undan skenande klimatförändringar. Men det går åt rätt håll, skriver The Economist.

Dels har tekniken faktiskt tagit kliv framåt och en omställning har börjat ta fart. Det innebär att tillväxt inte kräver riktigt lika mycket utsläpp längre.

Eller som det uttrycks i Global Carbon Budget: Mängden energi som krävs för att producera en enhet av BNP har minskat med 26 procent sedan 2000.

Än så länge fortsätter emellertid energieffektiviseringar att ätas upp av den växande produktionen.

Klimatet gynnas av renare energi

Välståndsökningar bygger numera åtminstone delvis på ren eller renare energi än tidigare. Bland annat är det koleldningen, den smutsigaste aktiviteten, som krymper snabbt.

Förutom förändringar i energianvändningen är det markanvändningen som står bakom den utplanande tendensen för utsläppen. Mänskligheten orsakar utsläpp på ungefär sju gigaton koldioxid per år bara genom att hugga ner skog.

ANNONS

Avskogningen fortsätter visserligen i oförminskad takt, men nyplanteringar suger samtidigt upp omkring 4 gigaton koldioxid årligen, vilket är en ökning från 2 gigaton 1990. Det är emellertid en uppskattning med stor osäkerhet.

Skogar sväljer koldioxid

Just nu är det av största vikt att skogarna står kvar och att deras upptagningsförmåga bibehålls. Amazonas och regnskogen i Kongobäckenet är i annat fall exempel på skogar som kommer att bli gigantiska koldioxidkällor i stället för att avhjälpa växthuseffekten.

Men även vad gäller åtgärderna för att påverka klimatet är ändrad markanvändning mer komplex. Det är svårt att övervaka vad som händer med skogarna. The Economist skriver att frågan i framtiden kommer att få mycket stor prioritet.

Läs också:

Förbränning av världens fossila bränslen ger global katastrof

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS