Dagens PS

FI-chefen vill se kraftigt ökat koldioxidpris

Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen
Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen vill se att koldioxidpriset ökar kraftigt. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 09 sep. 2021Publicerad: 09 sep. 2021

Det räcker inte med gröna investeringar menar Erik Thedéen, generaldirektör för Finansinspektionen. Han vill även se ett kraftigt ökat koldioxidpris.

ANNONS
ANNONS

För att avvärja klimathotet måste priset på koldioxid höjas.

Det säger FI-chefen Erik Thedéen.

“Priset på koldioxid måste öka kraftigt nu för att sedan öka än mer kommande decennier. Så mycket som möjligt av världens kolreserver måste stanna i marken och med ett rimligt pris kommer de automatiskt att stanna i marken”, säger han till Di.

Ju snabbare desto bättre

Vidare krävs ny teknik, offentliga investeringar och subventioner för att komma tillrätta med det skenande klimatet. Ju snabbare omställningen sker “desto mer ordnad blir nedgången”.

FI kommer ha en stor roll i omställningen eftersom klimatförändringarna redan påverkar ekonomin och kommer göra det fortsatt framöver.

”Blir omställningen för drastisk kommer det att kunna leda till stora negativa effekter för företag, som i sin tur kan smitta det finansiella systemet”, klargör Erik Thedéen.

Han sågar prissättningen av koldioxid under Parisavtalet där den reala ekonomin istället måste ställa om. Prissättningen måste “slå överallt” och ger exempel på den  industriella omvandlingen där SSAB-ledda Hybrit och H2 Green Steel tillverkar “grön” stål med vätgas istället för kol.

ANNONS

”Hade vi i dag haft rätt prissättning på koldioxid hade det stått minussiffror i SSAB:s redovisning. Det gör det inte.”

Informationen saknas

Fortfarande saknas dock rätt information inom området för bolagen att arbeta med. Innan en globalt koldioxidpris finns på plats vill Erik Thedéen se att företagen sätter ett internpris på koldioxid, och tar kostnaderna för att ställa om.

Han uppmanar även placerare och finansiella företag att ha med ett sådant internpris när de pratar med potentiella bolag att investera i.

“Det tydliggör hur priset kan påverka. Sätter man internpriset till 100 dollar vet man kanske att affären inte kommer att klara sig i framtiden och att en omställning behövs.”

Läs även: Regeringen: Sverige ska satsa på koldioxidlagring

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS