Det amerikanska näringslivet gör uppror mot Texas skärpta abortlagstiftning. Taxitjänsterna Uber och Lyft har deklarerat att bolagen kommer att ersätta alla rättsliga kostnader för förare som bryter mot lagen och skjutsar kvinnor till en abortklinik. 

ANNONS

Bolag som Lyft, American Airlines och Tinder meddelade i fredags sitt missnöje med Texas nya abortlagstiftning, som förbjuder abort efter sjätte graviditetsveckan.

Analytiker tolkar utspelet som ett sätt för bolagen att signalera sitt sociala ansvar. Firmorna Lyft och  Uber deklarerade att de kommer att täcka alla rättsliga avgifter för chaufförer som bryter mot lagen genom att köra en kvinna till en abortklinik efter sjätte graviditetsveckan.

Lyft kommer också att donera 1 miljon dollar – motsvarande 8,5 miljoner kronor – till Planned Parenthood, som utför aborter.

”Det här är en attack på kvinnors tillgång till vård och deras möjlighet att välja” sa Lyfts vd Logan Green.

Den nya lagen, som trädde i kraft i Texas i tisdags, lämnar möjligheter till alla medborgare att stämma den som ”hjälper till med eller möjliggör” en abort efter sex veckor. Det gäller även taxichaufförer som kanske inte ens känner till att de kör någon till en abortklinik.

Också Match Group, som äger Tinder, och den rivaliserande dejtingplattformen Bumble gick ut och meddelade att de kommer att hjälpa alla sina anställda i Texas om de behöver göra abort, genom att betala resan till en klinik i en annan delstat.

Webbhotellet GoDaddy gick dessutom ut i fredags och släckte ned en hemsida för abortmotståndare, där Texasbor kunde gå in och rapportera misstänkta aborter.

ANNONS
ANNONS

Reaktionerna kommer i en period när många bolag vill putsa upp sitt miljömässiga och sociala anseende, skriver Reuters.

Flera andra bolag, bland annat American Airlines, gick ut och protesterade mot andra lagändringar som trädde i kraft under fredagen, och som rörde vapenlagstiftning och vallagstiftning.

Läs också:

Digital teknik inte klimatvänlig per automatik
Uber slår förväntningarna – trots megaförlust