Dagens PS

Därför är Trump ingen katastrof för klimatet

Trump var inte så illa för klimatet som många tror. (Foto: Aubrey Hicks/Unsplash)
Trump var inte så illa för klimatet som många tror. (Foto: Aubrey Hicks/Unsplash)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 25 nov. 2021Publicerad: 13 nov. 2020

Trump är likhetstecken med miljökatastrof i mångas ögon. Men enligt klimatforskaren Johan Rockström misslyckades Trump med sitt viktigaste vallöfte, och klimatet har delvis kunnat andas ut som följd.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Inför valet 2016 lovade Donald Trump en revansch för kolet. Så blev det aldrig. Det beror på att omställningen bort från smutsiga energikällor de senaste åren – går snabbare än vad USA:s förre president någonsin kunde ana.

“Kolet har minskat med 31 procent, trots att Trump spottat in subventioner och hävdat att kol är förutsättningen för att göra ”America great again”. Att han har misslyckats beror på att ingen tror på kolet. Det finns ingen ekonomi i det, det är inte framtiden rent industriellt,” säger Johan Rockström till Expressen.

Mycket av det beror dock tyvärr på att fracking istället har ökat, när man med hjälp av kemikalier utvinner gas och olja.

“Skiffergas och skifferolja från fracking är inte en hållbar lösning och har många andra negativa miljöeffekter på framför allt vattenkvalitet,” konstaterar Rockström.

Mött lokalt motstånd

Trots att Trump har gapat mycket och försökt få bort miljöregleringar har ofta mött starkt motstånd i form av delstatsregeringarna, framför allt på ost- och västkusten, som har fortsatt med att bedriva lokala klimatarbeten.

“Och hur mycket mer den amerikanska utsläppskurvan skulle ha böjts under en annan president går det inte att säga om man ska vara helt ärlig”.

Samtidigt signalerar Biden i Vita huset att världen nu surfar på en grön våg – de närmaste fyra åren.

“Det är oerhört viktigt, på flera plan. Fram till nyligen så var EU i princip ensamt som klimatledande ekonomisk region i världen och det räcker inte för att vi ska klara att halvera de globala utsläppen över tio år, vilket är den uppgift vi har framför oss om vi ska ha en rimlig chans att leverera enligt Parisavtalet,” avslutar Rockström.

Läs mer: Biden: Vi återgår direkt till Parisavtalet om jag vinner

 

 

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS