Begagnad julklapp är okej tycker svenskarna

Uppdaterad: 29 nov. 2021Publicerad: 29 nov. 2021
Hälftren av svenskarna tycker att en begagnad julklapp är okej.
Hälftren av svenskarna tycker att en begagnad julklapp är okej.(Foto: TT)

Är det okej att ge bort en begagnad julklapp. Ja, säger en majoritet av de tillfrågade i en ny opinionsundersökning. Ungefär hälften av svenskarna kan tänka sig att ge bort något som tidigare har använts.

ANNONS
ANNONS

I bästa fall handlar det om att ge bort personliga och unika saker med ursprung och historia, skriver Metropol Auktioner som har beställt undersökningen från PFM-Research.

Både antika föremål och andra varor inhandlade på en andrahandsmarknad kan svenskarna överväga att ge bort.

I undersökningen säger nästan hälften att de aldrig har gett bort antika föremål tidigare, men att de skulle vilja. 22 procent säger att det hänt någon gång och sju procent att de brukar handla återanvända presenter.

”Vi kan se en trend där vi rör oss bort från en materialistisk era och i stället värdesätter gåvor med ett högre affektionsvärde. Svenskarna har också kommit till insikt att masskonsumtion inte är hållbart för vare sig ekonomi eller miljö på lång sikt”, säger Jani Andersson, vd och auktionsexpert på Metropol Auktioner i ett pressmeddelande.

Antika gåvor är mer prisvärda, upplevs mer personliga och är bättre ur miljösynpunkt, tycker de tillfrågade. Det är ingen större skillnad på vilka grupper som är positiva till idén. Kvinnor, män, gamla och unga är ungefär lika positiva.

Anledningen till att man vill ge bort en begagnad julklapp skiljer sig emellertid åt mellan kvinnor och män. De kvinnor som är optimistiska till tanken vill köpa presenter på auktion för att det upplevs mer unikt och hållbart. Män nämner oftare att det är prisvärt.

”Intresset för äldre ting och att återanvända prylar i stället för att alltid köpa nya är en trend som verkar ha ökat hos alla generationer, även hos de yngre”, säger Jani Andersson.

Läs också:

I år får anställdas julklapp kosta 2 500 kronor
Nu är det klart: Det är Årets julklapp 2021

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS