Bankerna ADB, Prudential, Citi, HSBC och BlackRock håller nu på att utarbeta en plan på att skynda processen att stänga Asiens största kolkraftverk, enligt Reuters.

ANNONS

Syftet är att kraftigt minska den största källan bakom koldioxidutsläppen. Förslaget, som drivs av Asian Development Bank, ser lovande ut i och med att man redan börjat samtala med asiatiska regeringar och flera stora banker.

Avveckling inom 15 år

Gruppen planerar att skapa offentlig-privata partnerskap för att köpa ut anläggningarna och avveckla dem inom 15 år, vilket ger arbetare tid att gå i pension eller hitta nya jobb. Efter avvecklingen ska man låta länderna övergå till förnybara energikällor. 

Planen ska vara färdigställd innan FN:s COP26 konferens, som hålls i Glasgow i november senare i år.

”Privata sektorn har fantastiska möjligheter”

“Den privata sektorn har fantastiska möjligheter att sköta klimatförändringen och vi planerar nu att stänga gapet mellan det privata och det offentliga”, säger vice ordförande för ADB, Ahmed M. Saeed

Initiativet kommer samtidigt som flera banker, under press från stora investerare, drar sig tillbaka från att finansiera nya kolkraftverk för att nå klimatmålen.

“Om vi nu kan komma på ett ordnat sätt att stänga anläggningarna tidigare än planerat, men inte heller över natt, öppnar det upp för ett mycket större utrymme för förnybara energikällor”, säger Donald Kanak, ordförande för Prudential’s Insurance Growth Markets.

Finansministerns uppmaning 

Kolkraft står idag för ungefär en femtedel av världens utsläpp av växthusgaser, vilket gör den till den största förorenaren. 

ANNONS
ANNONS

President Joe Bidens administration har gått med i Parisavtalet igen och driver nu på ambitiösa satsningar för att minska koldioxidutsläppen. Dessutom bad finansminister Janet Yellen, i juli, flera chefer för de stora utvecklingsbankerna att mobilisera mer kapital för att bekämpa klimatkrisen.

Läs hela artikeln på Reuters.

Läs mer: Forskare: Jorden närmar sig ”oåterkalleliga klimateffekter” – Dagens PS