Dagens PS

20 bolag står för 55 procent av världens plastavfall

Plastavfall
20 bolag står för mer hälften av världens plastavfall. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 18 maj 2021Publicerad: 18 maj 2021

Mer än hälften av alla engångsartiklar som blir plastavfall i världen görs av 20 bolag, enligt en ny forskningsrapport. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

The Plastic Waste Makers Index redovisar för första gången vilka bolag som producerar de polymer som används för att göra sådana plastvaror som kastas bort efter att de har använts, som ansiktsmasker, plastflaskor och plastpåsar.

Användningen av sådana produkter får hård kritik av miljöorganisationer, då de ofta slutar som skräp i havet, eller bränns upp och genererar stora koldioxidutsläpp.

“Kommer hamna i utvecklingsländer”

Forskningsrapporten visar att 55 procent produceras av 20 bolag. Världens största olje- och gasbolag Exxon Mobil bidrar med 5,9 miljoner ton plastavfall årligen, följt av världens största kemibolag Dow, som bidrar med 5,5 miljoner ton plastavfall per år. Trea på listan är Kinas olje- och gasjätte Sinopec med 5,3 miljoner ton.

“En miljökatastrof väntar: mycket av det resulterande engångsplastavfallet kommer att hamna som förorening i utvecklingsländer med dåliga avfallshanteringssystem”, skriver rapportens författare.

Analysen är gjord av australiensiska Minderoo Foundation tillsammans med partners som Wood Mackenzie, London School of Economics och Stockholm Environment Institute.

Rapporten visar också att Australien är värst i klassen när det gäller antal engångsartiklar av plast per capita med sina 59 kilo, följt av USA (53), Sydkorea (44) och Storbritannien (44).

Bolagen sågas av Al Gore

Miljöaktivisten och tidigare vice-presidenten i USA, Al Gore, menar att rapporten visar hur bolag inom fossila bränslen satsar på plast när två av deras viktigaste sektorer, transport och energi, jobbar mot att bli koldioxidfria.

“Eftersom det mesta av plasten är tillverkat av olja och gas – särskilt frackad gas – blir produktion och konsumtion av plast en viktig orsak till klimatkrisen”, säger Al Gore enligt The Guardian.

“Dessutom samlas plastavfallet – särskilt från engångsplast – på soptippar, längs vägarna och i floder som transporterar stora mängder ut i havet”, säger den tidigare vicepresidenten.

Läs mer: Ny rapport: Brittisk plast dumpas och bränns i Turkiet

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS