Dagens PS

Ny rapport: Brittisk plast dumpas och bränns i Turkiet

Plast dumpas
Brittisk plast dumpas vid vägkanter och i vattendrag i Turkiet, enligt en ny rapport från Greenpeace. (Foto: CANER OZKAN/GREENPEACE)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 17 maj 2021Publicerad: 17 maj 2021

En ny rapport från Greenpeace visar hur plast från Storbritannien dumpas och bränns i Turkiet istället för att återvinnas.

ANNONS
ANNONS

Storbritannien producerar 5,2 miljoner ton plastskräp varje år, näst mest per capita på jorden, men landet lyckas inte återvinna allt själv. De exporterar överblivet plastavfall för återvinning till andra länder. 2020 gick 40 procent av exporten, 210 000 ton, till Turkiet – en ökning från 12 000 ton 2016.

Där dumpas skräp illegalt vid vägkanter, på fält och i vattendrag. Mycket skräp bränns också i stället för att återvinnas, med stora miljöfarliga utsläpp som resultat, enligt en ny rapport från Greenpeace.

Hittat coronavirus-tester

Rapporten från Greenpeace visar hur plastförpackningar med brittiska etiketter skräpar ner Turkiet. De har också hittat förpackningar från coronavirus-tester, vilket visar att skräpdumpningen skett i närtid.

“Cirka 241 lastbilar med plastavfall kommer till Turkiet varje dag från hela Europa och det överväldigar oss. Så vitt vi kan se från data och fält fortsätter vi att vara Europas största plastsoptipp”, säger Nihan Temiz Atas, chef för projekt för biologisk mångfald vid Greenpeace Mediterranean till The Guardian.

“Som dessa nya bevis visar är plastavfall som kommer från Storbritannien till Turkiet ett miljöhot, inte en ekonomisk möjlighet. Okontrollerad import av plastavfall gör ingenting annat än att öka de problem som finns i Turkiets eget återvinningssystem”, säger han.

Regeringen lovar nya insatser

Turkiet förbjöd import av plastavfall i januari, men Greenpeace tror att verksamheten fortgår illegalt genom felmärkning. Den brittiska regeringen lovar nu nya insatser för att säkerställa att brittisk plast inte dumpas utomlands.

ANNONS

“Vi är tydliga med att Storbritannien borde hantera mer av sitt avfall hemma, och det är därför vi är fast beslutna att förbjuda exporten av plastavfall till icke-OECD-länder och bekämpa illegal export av avfall – inklusive till länder som Turkiet – genom hårdare kontroller”, säger en talesperson för det brittiska departementet för miljö, livsmedel och landsbygdsfrågor enligt BBC.

Läs mer: Ny dom: ”Plastfri” påse får plastpåseskatt

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS