Hon är allt annat än en tråkig Medelsvensson från ”landet lagom”.

DI Weekend har träffat den polskfödda 50-åriga affärskvinnan Wonna I de Jong, som beskrivs som ”ett nästan osannolikt fenomen”. Hon är selfmade och har skapat sin förmögenhet genom stenhårt arbete.

Redan som barn gjorde hon sina första affärer och sju år gammal köpte hon sin första guldring.

”Den har jag kvar än i dag, i bankfacket. Jag älskar guld. Det ser man runt omkring mig”, säger Wonna I de Jong i intervjun.

Som tonåring var hon med i en polsk-rysk förening och började göra affärer i forna Sovjet. I slutet av 1970-talet flyttade toppstudenten till Sverige, träffade en man och bosatte sig i invandrartäta Rinkeby.

”Livet sätter en på plats. Det var en utmaning”, säger affärskvinnan till DI Weekend.

Hon var gift med en man hon inte ville leva med och hade inte sina papper i ordning. En dag blev hon kontaktad av en vänlig polsk ambassadör som lovade att ta hand om henne – dock inte utan gentjänster.

”Det var spioneri. Jag behövde passet och måste ha mina papper i ordning. Jag lekte lite kurragörmma med dem. Det var några kurser och många möten. Sedan kom krigstillståndet i Polen 1982 och jag behövde inte längre vara spion”, berättar hon för DI Weekend.

ANNONS
ANNONS

Wonna I de Jong var 27 år när hon fått ihop sin första miljon. Hon gjorde affärer i klock-, radio- och tv-branschen, träffade mannen i sitt liv och flyttade till Holland. När hon var 32 hade hon tio miljoner kronor i kapital. Äktenskapet kraschade och Wonna flyttade med sin son till Sverige.

Första investeringen i Stockholmsområdet var en industrifastighet i Länna, i Huddinge strax söder om huvudstaden. Och på den vägen är det. I dag har Wonna I De Jong fastigheter i Stockholmsförorterna Länna, Bredäng och Skärholmen samt i Malmköping. Det sammanlagda värdet uppgår enligt DI Weekend till mellan 800 miljoner och 1 miljard kronor. Wonna de Jong Fastigheter har skulder på ca 350 miljoner kronor.

”Jag styr över pengarna och över investeringarna. Vi skulle kunna utvecklas mycket snabbare om jag lät börsnotera mig eller ta in andra investerare, men det passar inte mitt sätt att arbeta”, säger hon till E24 Kvinna.

Så sent som i fjol berättade Wonna I de Jong i en intervju att hon hade hittat sitt drömhem på Djursholm utanför Stockholm.

”Det blir mitt trettonde hem sedan jag kom till Sverige första gången och är allt jag någonsin drömt om”, sade hon till E24 Kvinna.

Nu berättar hon för DI Weekend att hon gått och spontanköpt ett slott, Yxtaholm, med 111 hektar mark, skog, sjövillor och anor från medeltiden. För att driva restaurangen har hon anställt stjärnkocken Gustav Otterberg från Leijontornet. 

”Jag gör business av allt”, säger Wonna I de Jong till E24 Kvinna.