Scandic Hotels vände till storförlust i första kvartalet i samband med att nettoomsättningen föll med cirka 18 procent till 3,34 miljarder kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.

För jämförbara enheter var minskningen cirka 17 procent.

Enligt bolaget inleddes året bra och man upplevde en försäljningsökning inom jämförbara enheter på drygt två procent under de första två månaderna. Särskilt stark var utvecklingen i Finland.

Virusutbrott snudd på halverade omsättningen

Men mot slutet av februari började beläggningsgraden sjunka på grund av coronavirusutbrottet och i mars föll omsättningen för jämförbara enheter med cirka 47 procent. Under sista veckan i mars var den genomsnittliga beläggningsnivån omkring 10 procent.

ANNONS
ANNONS

Utvecklingen har medfört att justerat ebitda för första kvartalet blir på cirka minus 180 miljoner kronor, att jämföra med fjolårets vinst på 160 miljoner kronor. Resultatet belastas av jämförelsestörande omstruktureringskostnader på cirka 190 miljoner kronor, vilka huvudsakligen relaterar till uppsägningar i den svenska verksamheten.

Scandic upprepar att det planerar verksamheten för en fortsatt låg aktivitetsnivå även under andra kvartalet för att därefter successivt återhämta sig under andra halvåret.

Bolaget släpper sin delårsrapport för första kvartalet den 29 maj.