I ett uppmärksammat fall i USA har ett äldre par precis vunnit en stämningsansökan mot en jordbrukets största aktörer.

Det rapporterar BuzzFeed News. Det är jordbruksgiganten Monsanto som förlorat i domstol i Kalifornien mot det äldre paret. Bolagets medel mot ogräs påstås ha gett paret en form av cancer som kallas non-Hodgkins lymfom – och nu har juryn beslutat om ett skadestånd på två miljarder dollar, motsvarande drygt 19 miljarder kronor.

Enligt artikeln tänker Bayer, som är moderbolag till Monsanto, överklaga beslutet:

”Vi känner stor sympati för [paret], men enligt bevisningen som tagits upp i fallet har de en historia av sjukdomar som är kända riskfaktorer för non-Hodgkins lymfom”, säger en talesperson för Bayer till Buzzfeed.

ANNONS
ANNONS

Om Bayers överklagan inte går igenom kan fallet bli prejudicerande. Ogräsmedlet innehåller kemikalien glyfosat, som hittills inte benämnts som farligt för människor. Kemikalien är mycket vanligt förekommande i ogräsmedel i USA, och används på över 100 olika grödor, enligt artikeln.

”Om vi ska producera mat till 10 miljarder människor år 2050 så behöver vi all hjälp vid kan få och det betyder även användandet av glyfosat” sa USA:s jordbruksminister Sonny Purdue i ett uttalande i april i år.

Monsanto har tusentals liknande stämningsansökningar på sitt skrivbord. Så sent som i augusti förra året fick målsägande 290 miljoner dollar i ett liknande fall med samma ogräsmedel.

Monsanto har över 20.000 anställda världen över, och omsatte drygt 14 miljarder dollar under 2017.