86 IOK-delegater röstar om Sverige eller Italien ska få arrangera vinter-OS 2026.

IOK-delegaterna är egentligen 95 till antalet. Men då några representerar Sverige och Italien – och några är avstängda – är det 86 kvar som fäller avgörandet, konstaterar Ekot i Sveriges Radio.

Omröstningen startar klockan 16 och klockan 18 kommer beskedet.

Det som kan ligga Sverige i fatet är att över hälften av delegaterna kommer från länder som inte har någon vinteridrott i nämnvärd omfattning.

”Så kan det förstås vara. Men vi måste peka på våra fördelar. Vi måste prata om Sverige som ett vintersportland, vi måste prata om vilka bra arrangemang vi hade på skidskytte-VM och alpina VM, vi måste visa fantastiska bilder och vyer över Stockholm”, säger Stefan Holm till Radiosporten.

ANNONS
ANNONS

Sverige har lobbat i tusentals timmar för att ro vinter-OS i land och på plats för att stötta Sverige i dag är bland andra kronprinsessan Victoria, prins Daniel och statsminister Stefan Löfven, uppger Expressen.

”De har en otroligt stor betydelse, vi visar världen vilket starkt stöd OS och Paralympics har på hemmaplan. Det ger också glädje till de svenskar som är här för att jobba för vår sak”, säger Johan Strid, generalsekreterare på Svenska Parasportförbundet och hållbarhetsansvarig för Sveriges kampanj, till tidningen.

Nu handlar det om att övertyga IOK om att Sverige är det enda rätta valet.

”Det är viktigt att vi gör ett stenhårt arbete och pratar med alla ledamöter”, förklarar Johan Strid för Expressen.