Dagens PS

Zelenskyj: "Väst svek Ukraina när Ryssland tog Krim"

Zelenskyj: "Väst svek Ukraina när Ryssland tog Krim"
President Zelenskyj talade via videolänk vid World Economic Forum i Davos. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 23 maj 2022Publicerad: 23 maj 2022

När Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj talade i Davos var det ord och inga visor. När Ryssland annekterade Krimhalvön 2014 skulle Västvärlden ha agerat med mer kraft. Om man stöttat Ukraina då hade det inte varit krig nu.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ukrainas president höll tal via videolänk vid World Economic Forum i Davos. Efter ett uppehåll på två år på grund av pandemin samlas nu affärsvärldens och politikens toppar för världsekonomidagar.

Ukraina sveks av världen 2014

Volodomyr Zelenskyj sa till de samlade dignitärerna i Davos att om de agerat mer bestämt när Ryssland annekterade Krimhalvön 2014 skulle det inte vara fullskaligt krig idag.

“Ryssland inledde sitt krig mot Ukraina redan 2014”, säger Zelenskyj enligt CNBC. “Vi är tacksamma för det här stödet, men om det hänt då, på en gång – enigheten, pressen på regeringen och företagen – skulle Ryssland ha startat det här fullskaliga kriget?”

ANNONS

Senaste nytt

“Maximala” sanktioner krävs

“Skulle de ha orsakat alla dessa förluster för Ukraina och världen?”, fortsätter Zelenskyj.

“Jag är säker på att svaret är nej”.

Ukrainas president vill se “maximal” nivå på sanktionerna mot Ryssland för att det ska stå alldeles klart för Ryssland, och andra, vilka konsekvenserna kan bli av aggressioner mot andra länder.

ANNONS

När Ryssland annekterade Krimhalvön infördes visserligen sanktioner mot regimen, men inte i närheten av vad vi ser idag. De dåvarande ledarna i Västvärlden har fått ordentlig kritik för den mjuka linje man valde då.

Världen vid ett vägskäl

Tre månader har gått sedan Ryssland inledde sin invasion av Ukraina. Ukraina har fått hundratals miljarder i stöd från Västvärlden, samtidigt som man försöker undvika ett storkrig.

Volodomyr Zelenskyj säger i Davos att världen står vid ett vägskäl, och att det han kallar för Rysslands val av våld måste bekämpas.

“Det här är ögonblicket som bestämmer om det är våld som ska styra världen”, säger han. “Om det är så behövs inga fler möten i Davos”.

Läs även: Uppgifter: Ryska soldater hoppar av kriget 

Läs även: Polen till Norge – skänk oljepengarna till Ukraina 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS