Dagens PS

Valutastrateg: Bra med svag krona

Norskt landskap med norsk spargris
En norsk chefekonom vill byta ut den svaga norska kronan mot euron, men en valutastrateg tycker i stället att den svaga kronan har varit en fördel. (Foton: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 22 apr. 2024Publicerad: 22 apr. 2024

Den norska kronan tappar precis som den svenska och förra veckan föll den hårt, igen. Nu föreslår en norsk chefsekonom att Norge ska ge upp sin krona och byta till euro.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Förra veckan kostade en euro 11,75, och en dollar 11, norska kronor. Valutastrategen Magne Østnor på DNB Markets tror att den norska kronan framöver kommer bli ännu svagare, det skriver Børsen.

Eika Gruppens chefsekonom Jan Ludvig Andreassen tycker att det nu är dags för Norge att ge upp sin krona och byta till euron.

“Allt talar för att vi bör, och kommer, att knyta oss till euron under de kommande åren”, säger han till Børsen.

Ett sådant valutabyte skulle dock kräva att Norge går med i EU.

Låsa mot euron

Jan Ludvig Andreassen talar om att låsa valutakursen, så som Danmark har gjort, och menar att det går att testa.

Han säger att det alltid går att gå tillbaka till inflationshanteringen igen om man vill, om det skulle visa sig vara ett misstag.

Många vill dock inte släppa inflationshanteringen och följa Europeiska centralbankens beslut i stället för att det, som nu, är Norges Bank som sätter räntan när inflationen är för hög eller för låg.

Men, enligt Jan Ludvig Andreassen har Norges Bank ändå begränsad handlingsfrihet.

ANNONS

“Jag tror att fler kommer till insikten att vinsterna av att ha en oberoende penningpolitik blir försvinnande små i en komplicerad värld. Det finns ingen kritik mot Norges Bank här, egentligen. Det är bara så världen har blivit”, säger han till Børsen.

Han säger vidare att man kan se på Danmark som en framgångsrik regim som har en nästan fast växelkurs, men att det finns många exempel på misslyckade.

Genom stora och plötsliga förändringar i den fasta växelkursregimen har det resulterat i stora förluster för den offentliga förvaltningen och företagen, påtalar han.

ANNONS

Senaste nytt

Bra med svag krona

Magne Østnor undrar varför en svag norsk krona är en kris som kräver drastiska åtgärder i den ekonomiska politiken, vilket han menar att införandet av en ny regim är.

Han säger att han tycker att Norge ska vara glada över att de har en svag krona och menar att den svaga norska kronan har stärkt Norges konkurrenskraft de senaste tio åren.

Uppgången i oljesektorn år 2000, och de följande tio till femton åren med en mycket högre löneutveckling i Norge än hos dess handelspartners, resulterade i förlorad konkurrenskraft, påpekar han.

Efter oljekrisen 2014 stabiliserades dock löneutvecklingen och hamnade på ungefär samma nivå som Norges handelspartners.

“Vi har också haft tio år av kronförsvagning. Denna förlust av konkurrenskraft, till följd av den löneökning vi beviljat oss själva, har minskat genom devalveringen av kronan. Alternativet är att det skulle blivit 20–30 procent dyrare att producera, säger Magne Østnor till Børsen.

ANNONS

Han menar att Norge tappar den flexibiliteten om den norska kronan skulle låsas till euron.

Norske kapitalförvaltaren om möjligheten som få utnyttjar

Han ansvarar för Norges näst största kapitalförvaltningsmiljö och har tagit DNB:s avdelning för Asset Management till oanade höjder. Så vad är hemligheten bakom miljarderna? Här delar Håkon Hansen sitt bästa framgångstips.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]