Dagens PS

Valutahandlare dumpar dopad växelkurs för rysk rubel

Valutahandlare dumpar dopad växelkurs för rysk rubel
Från 6 juni rekommenderas att handlare går på internationell växlingskurs för rubel, inte den ryska. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 11 maj 2022Publicerad: 11 maj 2022

Moskvas kurs för rysk rubel slängs på sophögen av valutamarknaden. Från och med 6 juni rekommenderas valutahandlare att använda data från WM/Refinitiv, och inte gå på Rysslands dopade rubelkurs.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Som Dagens PS tidigare berättat når rubeln oväntat hög kurs, med god hjälp från den ryska regimens valutapolitik. Nu rekommenderar Trade Association for the Emerging Markets (EMTA) att handlare från och med 6 juni inte går på vad Moskva påstår, utan tar sin växelkurs från WM/Refinitiv för vissa icke-levererbara valutaterminer, valutaoptioner och valutatransaktioner i utländsk valuta.

Kursen för rysk rubel inte trovärdig

Enligt Bloomberg är det förmodligen en lättnad för handlare som ifrågasatte trovärdigheten för rubelkursen efter att sanktionerna mot Ryssland infördes efter invasionen av Ukraina.

Förändringen uppdaterar EMTA:s mallvillkor, som är en rekommendation, kommer också i fortsättningen att ha Moskvas växelkurs som reservreferens.

Nära band – före invasionen

Före den ryska invasionen av Ukraina använde handlarna den ryska växelkursen utan att tveka. De nära banden mellan den ryska inhemska och de som användes av internationella banker gjorde rubelns kurs till en icke-fråga på valutamarknaden. Under den tid som gått sedan kriget i Ukraina bröt ut har fler och fler tecken på en dopad rubel synts, bland annat den höga kurs som Dagens PS tidigare berättat om. 

Tunga medlemmar sätter standard

Skillnaden är mindre än den var precis efter att invasionen inletts, men den är fortfarande markant. Enligt den lokala ryska marknaden går det 69,4 rubel per dollar. Utomlands var kursen den 6 maj 67,9 rubel per dollar, enligt Bloomberg.

ANNONS

Enligt ett uttalande från EMTA 20 april handlar det alltså om en rekommendation, med målet är att göra marknaden mer effektiv. Trots att det alltså inte är fråga om något bindande har EMTA medlemmar som Barclays, Citigroup och Goldman Sachs, och läggerr därmed ofta standarden, enligt vad Bloomberg rapporterar.

Läs även: Kronan faller – dollarn gick över 10 kronor i morse 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS