Dagens PS

USA-bank räddad – Trumps minister vinnare

USA
USA:s ex-finansminister Steven Mnuchin är vinnare på räddningsaktionen i krisbanken NYCB. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 08 mars 2024Publicerad: 08 mars 2024

USA:s finansminister Steven Mnuchin under den dåvarande Trump-administrationen är investerare och agerar nu räddande ängel i amerikansk krisbank.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är New York Community Bank, NYCB, som gjort en kapitalanskaffning på 1 miljard dollar, drygt 10,2 miljarder kronor, under ledning av den tidigare amerikanska finansministern Steven Mnuchin, uppger Financial Times.

Bara ett år efter konkurserna i flera amerikanska regionala banker märker USA nu av en ökning på hela 18 procent av så kallade problembanker, varnar tillsynsmyndigheter, berättar tidningen.

Ännu mer dramatiskt var det i slutet av förra året. Bara under de tre sista månaderna av 2023 steg antalet svaga banker i USA från åtta till det höga antalet 52, enligt Federal Deposit Insurance Corporation, FDIC, berättar FT.

Läs mer: Förnyad bankoro i USA efter rapport Dagens PS

Läs även: Pressad banktopp försvann ut bakvägen Dagens PS

Största hotet kommersiella fastigheter

Det som får de regionala bankerna att skaka är dels inställda betalningar av kreditkort, dels – och i synnerhet – bankernas stora exponering mot den kommersiella fastighetssektorn.

Scott Rechler, vd för RXR, gick nyligen ut och varnade för att “500 eller fler” mindre banker än så i USA kraschar eller blir föremål för konsolidering på grund av sin vårdslösa utlåning till vacklande kommersiella fastighetsbolag.

ANNONS

Bankerna kommer falla som dominobrickor, enligt hans skrämmande scenario.

Missa inte det: Fastighetstopp varnar för massiv bankdöd Dagens PS

FDIC:s ordförande Martin Grünberg konstaterar att “pågående ekonomisk och geopolitisk osäkerhet, fortsatt inflationstryck, volatilitet i marknadsräntorna och framväxande risker i vissa bankers kommersiella fastighetsportföljer utgör betydande nedåtrisker för banksektorn”.

ANNONS

Senaste nytt

Förlusterna i USA-bankens fastighetsportfölj har fördubblats

NYCB, som nu fått hjälp genom ett miljardpaket, uppges ha mer än 100 miljarder i tillgångar, drygt 1 000 miljarder kronor, men tyngs av förluster i sin fastighetsportfölj då bankens exponering mot kommersiella fastighetsbolag nästan fördubblats under senaste 18 månaderna.

På torsdagen steg aktierna i NYCB, skriver FT, sedan den regionala banken i New York förklarat för analytiker att avsikten nu är att “diversifiera sig bort från lån till hyreshus”.

Steven Mnuchin, som var finansminister när Donald Trump var USA:s president, har gjort räddningsaktioner förut i amerikanska krisbanker.

Ex-finansministern väntas gå hundratals miljoner dollar i vinst

ANNONS

Han har även ett förflutet som bankir hos investmentbanken Goldman Sachs och han kommer nu, enligt artikeln, att göra “hundratals miljoner dollar” i vinster om NYCB-aktierna fortsätter öka.

Den kapitalanskaffning som krisbanken nu gjort har lett till en utspädning för andra aktieägare men har samtidigt bidragit till att stabilisera läget för banken och ger alltså aktiekursen bränsle.

Aktien i NYCB stängde upp mer än 5 procent till 3,66 dollar på torsdagen, men har fortfarande fallit över 60 procent i år.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS