Den europeiska fotbollsorganisationen Uefa väljer Citibank för att leda ett finansieringspaket för Europas fotbollsklubbar värt drygt 70 miljarder, enligt Financial Times

ANNONS

De europeiska fotbollsklubbarna har haft det svårt ekonomiskt under pandemin. Uefa har tidigare uppskattat att Europas klubbar har förlorat cirka 9 miljarder euro i intäkter från biljettförsäljningar med matcher med tomma läktare och inställda matcher sedan starten av pandemin i början av 2020.

Nu ska Uefa hjälpa till med ett finansieringspaket. Enligt Financial Times, som refererar till källor, har amerikanska Citibank dragit det längsta strået i förhandlingarna om att finansiera Uefas förslag före rivalerna Goldman Sachs och Macquarie.

FT skriver att detaljerna i finanseringspaketet fortfarande är oklara, men att det kan börja med en fond på 2 miljarder euro som sedan ska expandera upp mot 6-7 miljarder euro.

Fotbollsklubbar och ligor vänder sig oftare och oftare till finansiella institutioner för att förse dem med det kapital de behöver för att återhämta sig från pandemin och för investeringsändamål, enligt Financial Times. Att det sker på nivån med styrande organ eller ligor är för att det ses som en lägre risk för bankerna än individuella klubbar.

Uefa ska inte ge upp något värde eller några rättigheter i räddningspaketet – det ska röra sig om lånade pengar som garanteras med hjälp av framtida tv-intäkter. Klubbar som spelar i Champions League, Europa League eller andra Uefa-tävlingar kommer att vara berättigade till det nya systemet, enligt FT.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Saudis köp av Newcastle hyllas och sågas: ”Sportswashing” [Dagens PS]