Dagens PS

Tysk bank: Värsta raset sedan finanskrisen

bank
Fastighetskrisen sätter djupt avtryck i den tyska banksektorn. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 09 feb. 2024Publicerad: 09 feb. 2024

Den tyska banken har enligt CNN avsatt enormt med pengar för att försöka parera mot en väntad brakförlust i kommersiella fastigheter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Banken är hårt exponerad mot fastighetsmarknaden och befarar att den nu aktuella fastighetssmällen blir den största sedan finanskrisen.

Deutsche Pfandbriefbank, PBB, har avsatt 215 miljoner euro – “en lividitetskudde” – för att möta en ihållande svag fastighetsmarknad, enligt ett uttalande.

“Trots dessa kostnader förblir PBB lönsamt tack vare sin finansiella styrka – även i den största fastighetskrisen sedan finanskrisen”, deklarerar den tyska banken, enligt CNN.

Under 2008 briserade den globala finanskrisen när bostadsbubblan sprack i USA. Bankerna gjorde kolossala förluster på bolån och värdepapper relaterade till fastighetsmarknaden, de flesta minns nog Lehman Brothers-kraschen.

Läs också: Fem börskrascher i modern tid Dagens PS

Bankoron tar fart på nytt i USA

Nya farhågor har väckts inte minst i USA om bankernas balansräkningar, snart ett år efter att tre amerikanska regionala banker gick omkull.

USA:s finansminister Janet Yellen berättade för lagstiftare på tisdagen att hon var oroad över vissa bankers exponering mot kommersiella fastigheter, berättar CNN.

ANNONS

“Jag tror att det är hanterbart, även om det kan finnas vissa institutioner som är ganska stressade av det här problemet”, säger Yellen.

Tysklands största bank, Deutsche Bank, avsatte 123 miljoner euro (133 miljoner dollar) under fjärde kvartalet i fjol för att absorbera potentiella betalningsinställelser på sina amerikanska kommersiella fastighetslån.

Det är mer än en fyrdubbling jämfört med vad bankjätten avsatte under samma period 2022.

ANNONS

Senaste nytt

Fastighetskrisen färgar hela världsekonomin

Det är tydligt att fastighetskrisen är global. De senaste dagarna har banker så långt ifrån varandra som New York, Tokyo och Zürich enligt CNN rapporterat om ökade förluster på utlåning till den skuldtyngda kommersiella fastighetssektorn.

I Kina är fastighetskrisen mest uppenbar, där har bland annat stora fastighetsbolag tvingats ansöka om konkursskydd till följd av förfallna lån och vid sidan av alla tomma lägenhetskomplex präglar fastighetskaoset hela ekonomin i Kina, som är världens näst största ekonomi.

Sverige är som bekant heller ingen isolerad ö från den världsomspännande fastighetskrisen.

Läs även: Tyskland i strypkoppel: “Vi blir fattigare” Dagens PS

ANNONS

Läs också: Förnyad bankoro i USA efter rapport Dagens PS

Läs vidare: Evergrande bankrutt – ansöker om konkursskydd Dagens PS

ANNONS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS