Snart köpläge på börsen? Det kan låta smått osannolikt när världsekonomin skakar – men enligt stjärninvesteraren Bill Ackman är det dags när en viss signal uppenbarar sig.

ANNONS

Bill Ackman, miljardär och investerare samt vd för och hedgefondförvaltare på Pershing Square Capital Management, sa under tisdagen att det blir köpläge på börsen när den amerikanska centralbanken Federal Reserve (Fed) beslutar sig för att pausa sina räntehöjningar.

”Jag tror att när folk inser att Fed inte behöver fortsätta att höja räntorna och snart kommer att sänka räntorna, det är en slags köpsignal för marknaderna”, säger han till CNBC.

Investeraren har under året pressat på centralbanken att höja räntan snabbare. Ackman har varit stenhård i sina uttalanden och sa till exempel i maj att marknaderna ”imploderar” för att Federal Reserve inte tog inflationen på allvar.

Höjde 0,75 punkter i juli

Sedan dess har centralbanken fortsatt höja räntan intervallet 2,25–2,5 procent, senast i juli med 0,75 punkter till intervallet 2,25–2,5 procent.

”En neutral nivå på 2,25-2,5 procent är bara vettigt i en värld med stabil inflation på 2 procent. Det är inte alls vettigt i en värld med 9 procent, 6 procent eller ens 4 procent inflation”, skrev Ackman efter räntehöjningen i juli, vilket Dagens PS rapporterade om.

Snart köpläge – även i Sverige?

Han tycker fortfarande att räntan är för låg, men han anser att Fed ska höja räntan snabbt till en acceptabel nivå och sedan försöka hålla den där i ungefär ett år – och att inflationen i så fall avtar organiskt.

ANNONS
ANNONS

Ackman förutspår att om ett år så är inflationen nedåtgående och ligger runt 3,5 och 4 procent i USA. Fortune skriver att i så fall kommer den köpsignal som Ackman talar om (alltså att den amerikanska centralbanken slutar höja räntan) någon gång under 2023 – så håll utkik efter det. Stockholmsbörsen följer som bekant ofta efter USA-börserna, så signalen är högst relevant även för svenska investerare.

Läs även: Bill Ackman: ”Räntan måste upp om inflationen ska ned” [Dagens PS]