Dagens PS

Småsparare flockas till kraschaktier: "Många tar en risk"

Intresset för tidigare kurskraschade aktier sköt i höjden bland nätmäklaren Avanzas kunder förra veckan. Men Philip Scholtzé, bankens sparekonom, vill varna för riskerna,
Intresset för tidigare kurskraschade aktier sköt i höjden bland nätmäklaren Avanzas kunder förra veckan. Men Philip Scholtzé, bankens sparekonom, vill varna för riskerna, (Foto: Avanza)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 13 juni 2024Publicerad: 13 juni 2024

Förra veckan sköt intresset för tidigare kraschaktier i höjden bland Avanzas privatsparare visar nya siffror från nätmäklaren som Dagens PS tagit del av. Philip Scholtzé, Avanzas sparekonom, höjer ett varningens finger.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det verkar inte saknas riskaptit bland Avanzas sparare.

25 000 affärer i fastighetsbolaget

Flera av de aktier där det gjordes flest affärer under föregående vecka är bolag där kursen imploderat under senare år och nu svänger kraftigt. Det visar färsk statistik som Avanza delar med sig av till Dagens PS läsare.

Det gäller exempelvis den mest handlade aktien Oscar Properties (börskurs Oscar Properties) under föregående vecka där omkring 25 000 affärer genomfördes.

Bolaget rörde sig kraftfullt uppåt på börsen efter att konkursansökan återkallats. Aktien är upp över 200 procent på en månad samtidigt som den backat 97 procent de senaste tre åren.

Tvåa på listan är amerikanska GameStop där nära 22 000 affärer genomfördes av avanzianerna under veckan som gick. Ingen har väl missat hur meme-aktien vaknat till liv igen med otroliga kurssvängningar som resultat.

ANNONS

Senaste nytt

SBB bland kraschaktierna

Philip Scholtzé, Avanzas sparekonom, som uppmärksammat fenomenet tycker det är viktigt att sparare förstår riskerna med handel i den typ av bolag som nu toppat listorna.

ANNONS

”Att det görs många affärer i aktier som rör sig kraftigt är helt normalt eftersom det skapar möjligheter för de som försöker tjäna pengar på kortsiktig spekulation. Men det är en konst som är otroligt svår att bemästra. Eftersom aktierna har handlats av tusentals aktiesparare under förra veckan är risken stor att många tar en risk som de varken förstår eller hanterar”, säger han till Dagens PS.

Även SBB (börskurs SBB) tar sig in på topplistan över mest gjorde aktieaffärer under andra veckan i juni med omkring 15 000 genomförda transaktioner. Aktien är också den ned kraftigt på tre års sikt, omkring minus 85 procent.

”Aktier som har fallit kraftigt under en lång tid kan dra till sig intresse från de som hoppas att kurserna ska klättra tillbaka till tidigare toppar. Men historien ska vi dra lärdomar av, inte drömma oss tillbaka till. För det finns ingen garanti för att historisk avkastning ska upprepa sig. Tvärtom. Börsen lever i framtiden”, resonerar Philip Scholtzé i en avslutande kommentar.

ANNONS

Läs mer:

Avanzianerna storhandlade i Bennets förlorare. Dagens PS

ANNONS

Exklusivt: Svenska superutdelarna som höjt år efter år. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS