Svårt skuldtyngda EQT-ägda flygleasingbolaget Nordic Aviation Capital (NAC) har ansökt om rekonstruktion, rapporterar Bloomberg.

ANNONS

NAC uppges ha skulder på runt 6 miljarder dollar, omkring 54 miljarder kronor, men har tidigare i år fått nobben från flera ägare till nya kapitaltillskott. Däribland från svenska riskkaitalbolaget EQT, som är flygleasingbolagets största ägare.

Även Singapores förmögenhetsfond GIC, en annan av storägarna, har sagt nej till en ny kapitalinjektion.

Dagens PS har tidigare berättat om NAC:s prekära läge, en situation som bolagets grundare Martin Møller beskrivit som ”otroligt ledsam”.

Pressats hårt under pandemin

”Om vi inte får en lösning, och det inte sker något mirakel, är nästa steg en formell rekonstruktion, och om det misslyckas helt, så finns det ännu svårare saker i horisonten”, sade han då till den danska affärstidningen Børsen.

NAC som har sin bas på Irland hyr ut nästan 500 passagerarplan till omkring 75 företag, enligt egna uppgifter, men under pandemin har bolaget stått under hård press och har uppenbara svårigheter att betala sina drygt 80 långivare.

ANNONS
ANNONS

Nu ansöker NAC – ett av väldens största flygleasingföretag – därför om rekonstruktion, berättar Bloomberg och konstaterar att det är andra gången som NAC försöker strukturera om och få rätsida på sin ekonomi under pandemin.

EQT investerade i Nordic Aviation Capital i oktober 2015.