Dagens PS

Så ska svensk forskning lösa halvledarbristen

halvledare
Visst gör det ont när knoppar brista, skrev Karin Boye. Nu vet vi att björklöv kan göra gott också. (Foto: Johan Nilsson/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 01 dec. 2023Publicerad: 01 dec. 2023

Bristen på halvledare är ett globalt problem. Dessutom är produktionen dyr och råvarorna sällsynta. Nu kan lösningen vara här.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bristen på halvledare är ett globalt problem.

Senast i november rapporterade Dagens PS om bristen och hur globala företag då uttryckte en förhoppning om att problemen skulle minska.

Samtidigt har Kina dragit ned på exporten av kritiska råvaror i sammanhanget, vilket ytterligare skärpt krisen.

Nu kommer kanske lösningen – och den kommer från Umeå.

Viktiga till mycket

Organiska halvledare är ett av de viktigaste komponenterna i optoelektroniska tillämpningar.

Några exempel är organiska lysdioder liksom ultratunna och ljusstarka tv- och mobilskärmar.

I dag kommer halvledare främst ur petrokemiska föreningar och sällsynta grundämnen som tas fram via miljöskadlig gruvdrift.

ANNONS

Det handlar också om metaller det är brist på, som platina, indium och fosfor.

ANNONS

Senaste nytt

Ett alternativ

Nu har forskare i Umeå – tillsammans med danska och kinesiska kolleger – utvecklat ett alternativ.

Och när Umeå kallas ”Björklövens stad” och dess elitlag i hockey heter ”Björklöven” kommer inte väntat lösningen på halvledarkrisen i form av björklöv som tryckkokas.

”Kärnan i vår forskning är att utnyttja närliggande förnybara resurser för organiska halvledarmaterial”, säger fysikforskaren Jia Wang vid Umeå universitet.

Plockade löv

Forskarna har lyckats ta fram kolbaserade partiklar i nanostorlek med rätt optiska egenskaper genom att tryckkoka björklöv.

Tillverkningsprocessen är enkel. Forskarna plockade björklöv på campusområdet i Umeå och kokade dem i en tryckkokare.

ANNONS

Ur det fick de fram ett slags ”kolprickar”, cirka två nanometer stora, och som avger ett djuprött ljus när de löses upp i etanol.

Lika bra men utan minus

Några av de optiska egenskaperna hos dessa kolprickar är jämförbara med kommersiella kvantprickar som används idag – förutom att de inte innehåller tungmetaller eller kritiska råmaterial.

”Det är viktigt att notera att vår metod inte är begränsad till björklöv. Vi testade olika växtblad med samma tryckkokningsmetod, och alla gav upphov till liknande rödemitterande kolprickar. Denna mångsidighet tyder på att omvandlingsprocessen kan användas på olika platser med olika tillgång på råmaterial”, säger Jia Wang.

”Lovande till mycket”

”Kolprickar är lovande för många olika tillämpningar, från bioimaging och sensorer till förfalskningsskydd. Vi är öppna för samarbeten och ivriga att utforska fler spännande användningsområden för våra emitterande och hållbara kolprickar”, säger Jia Wang.

Läs även:

Krisen på halvledare kan ha bottnat

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS