Dagens PS

Oljepriset slår mot Saudi – Riyadh lever över sina tillgångar

Oljepriset pressar Saudi och deras oljebolag
Saudiarabien pressan av det låga oljepriset och statsbudgeten går mot höga underskott.
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 12 maj 2025Publicerad: 12 maj 2025

Oljepriset har tappat fart, men Saudiarabien fortsätter spendera som om oljan fortfarande låg på 90 dollar fatet. Nu börjar verkligheten att hinna ikapp kungariket.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Med ett växande underskott och ett svajande Saudi Aramco pressas ekonomin från flera håll. När energimarknaden vacklar riskerar hela statsbudgeten att spricka.

Läs även: Riskfyllda oljeplanen ska tvinga omvärlden till lydnad. Realtid

Budgeten bygger på ett drömpris

Saudiarabien behöver ett oljepris på drygt 96 dollar per fat för att få statsbudgeten att gå ihop. I dag handlas Brent kring 63 dollar. Skillnaden innebär att räkningen blir kännbar, rapporterar Oilprice.com.

Under årets första kvartal ökade underskottet till 15,6 miljarder dollar, vilket redan är mer än halva det planerade underskottet för helåret. Oljeintäkterna föll med 18 procent jämfört med samma period i fjol, enligt landets finansdepartement.

Goldman Sachs räknar med att underskottet kan rusa till 67 miljarder dollar om oljepriset snittar 62 dollar per fat under året. I så fall väntar hårdare beskattning, fler lån och eventuellt nedskalning av Vision 2030-projekten, skriver CNBC.

Saudis oljeekonomi i siffror

  • Break-even för Saudiarabiens budget: 96,20 dollar per fat (IMF)
  • Aktuellt oljepris (Brent): cirka 63 dollar
  • Prognosticerat budgetunderskott 2025: 27 miljarder dollar
  • Potentiellt underskott vid 62 dollar fatet: 67 miljarder dollar (Goldman Sachs)
  • Saudi Aramcos Q1-vinst: 26 miljarder dollar (−5 %)
  • Total utdelning: ned från 31 till 21,4 miljarder dollar
ANNONS

Senaste nytt

Aramco pressas av oljepriset

ANNONS

Saudiarabiens viktigaste kassako, Saudi Aramco, visade en nedgång i vinst för årets första kvartal. Nettovinsten landade på 26 miljarder dollar, ned från 27,3 miljarder året innan. Även fritt kassaflöde föll till 19,2 miljarder dollar, enligt CNBC.

Samtidigt sänkte Aramco sin prestationsbaserade utdelning kraftigt. Från 10,2 miljarder dollar i fjol till endast 200 miljoner dollar i år. Totalt har utdelningen minskat från 31 till 21,4 miljarder dollar, vilket innebär att Saudiarabien får in betydligt mindre från sin kronjuvel.

Aramcos vd Amin Nasser kommenterade läget i samband med kvartalsrapporten:

“Ekonomisk osäkerhet påverkar oljepriset, men vår finansiella motståndskraft och disciplin gör att vi står starka även i volatila tider.”

Det är ett lugnande budskap, men verkligheten är att även Aramcos robusta balansräkning nu möter motvind.

Amin Nasser, CEO of Saudi Aramco
Amin Nasser, vd för Saudiska oljebolaget Aramco. (Foto: Canva / Jeff McIntosh / TT / AP)

Ökar produktionen trots svag efterfrågan

Samtidigt som intäkterna faller har Saudiarabien valt att öka oljeproduktionen. Tillsammans med OPEC+ har man beslutat att höja produktionen med 411 000 fat per dag i både maj och juni.

Det är en vändning från tidigare politik, där Saudi hållit tillbaka produktionen för att stabilisera marknaden. Nu hoppas man i stället att högre produktion ska ge större intäkter, även om priset per fat blir lägre.

ANNONS

Problemet är att efterfrågan inte hänger med. Prognoser från både Morgan Stanley och Goldman Sachs pekar på ett överskott i marknaden under andra halvåret. Det sätter press på både pris och framtida marginaler.

Megaprojekt hotas av oljepriset

Vision 2030 innebär investeringar i nya städer, framtidsteknik och gigantiska infrastruktursatsningar. Men investeringarna kräver mycket kapital. Om oljepriset fortsätter ligga under budgetnivån kan det bli svårt att genomföra allt enligt plan.

Analytiker varnar för att Saudi kan behöva sälja tillgångar, dra ned på investeringar eller låna ännu mer. Landets valutareserver har sparats i det längsta, men trycket ökar för att ta till fler åtgärder.

Mycket pekar på att landet tvingas välja: antingen bromsa sina planer eller ta högre risker med statsfinanserna.

Läs även: Ryska skuggflottan byter strategi – dribblar bort EU:s sanktioner. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet. Trivs särskilt bra med att skriva oberoende och kostnadsfria nyheter för en bred men intresserad publik.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet. Trivs särskilt bra med att skriva oberoende och kostnadsfria nyheter för en bred men intresserad publik.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS