Dagens PS

Oljeindustrin har frodats trots Bidens klimatpolitik

Kollage med en bild föreställande Joe Biden och Kamala Harris och en bild föreställande en oljepump.
Oljeindustrin gör rekordvinster under Bidens styre, men vad beror det på? (Kollage: TT)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 11 juni 2024Publicerad: 11 juni 2024

Donald Trump varnade under den förra presidentvalskampanjen för att Joe Biden skulle förstöra den amerikanska oljeindustrin. Fyra år senare har det visat sig vara ett helt felaktigt påstående.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I dag har det snart fyra år sen det senaste presidentvalet i USA, och Donald Trump anklagar återigen Joe Biden för att vara skadlig för oljeindustrin, samtidigt som han lovar att spola tillbaka den sittande presidentens insatser för klimatet.

Men sanningen är att den amerikanska olje- och gasindustrin har frodats under Demokraternas president, trots styrets satsningar på grön energi.

Rekordvinster i för oljeindustrin

De senaste tre åren har USAs oljeproduktion – och vinsterna från gas och olja – slagit rekord. Mellan 2021 och 2023 har de fem största oljebolagen dragit in över 250 miljarder dollar i vinster, alltså 2 500 miljarder svenska kronor. Oljeindustrin verkar knappast förstörd.

Däremot har faktorer som amerikanska presidenter inte rår över slagit mot oljeindustrin i år. Den globala oljemarknaden har tagit en smäll och priset på olja och gas har sjunkit under 2024.

Fram och tillbaka för grön energi

Under sin förra mandatperiod drog Trump tillbaka 100 regler och beslut kopplade till miljön som hade etablerats av Obama-administrationen. I april i år lovade han att riva upp all klimatpolitik som Biden har levererat om oljeindustrin skjuter till en miljard dollar, 10 miljarder svenska kronor, till Trumps återvalskampanj.

Men samtidigt som Trump anklagar Biden för att gå alldeles för långt i sitt försvar av miljön så menar miljörörelser att Bidens klimatpolitik är alldeles för återhållsam.

ANNONS

Fossilindustrin har, trots allt, frodats under Bidens tid vid makten och senast i mars beviljade Vita huset ett oljeprojekt i Alaska där man väntas pumpa upp 600 miljoner fat – trots den brinnande klimatkrisen som man säger sig bekämpa.

Läs mer: Why oil companies are raking in record profits under Joe Biden (CNN)

Läs även: Saudiska oljeaktier sålde slut – men vem köpte? (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS