Dagens PS

Miljarder ska rädda Viaplay efter brakförlust

Viaplay
Hårt pressade Viaplay Groups vd Jørgen Madsen Lindemann. (Foto: Pressbild)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 01 dec. 2023Publicerad: 01 dec. 2023

Till slut avslöjar nu Viaplay sina kvartalssiffror och i rapporten framkommer att krisbolaget tvingas ta in miljarder för att klara sin fortsatta existens.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Redan för en månad sedan skulle Viaplay har släppt delårsrapporten, men den har skjutits upp tre gånger.

Nu visar det sig att det hårt pressade streamingbolaget planerar att göra en nyemission på 4 miljarder kronor och samtidigt skriva ner skulderna med 2 miljarder kronor, det ska ske genom bland annat en konvertering av aktier, det vill säga en utspädning för berörda aktieägare.

Dagens 79 miljoner aktier i Viaplay ökar med 4 miljoner aktier genom nyemissionen.

Canal+ och PPF, som är aktieägare i Viaplay, har gått med på det här och åtar sig att investera runt 2,7 miljarder kronor i den riktade nyemissionen som ska ska rädda Viaplay från att gå i graven.

Ingen annan lösning enligt Viaplays styrelse

Efter företrädesemissionen, om den lyckas, kommer Canal+ och PPF kontrollera cirka två tredjedelar av aktierna.

Enligt Viaplays styrelse är detta den enda lösningen, det vill säga rekapitaliseringsprogrammet, för att “säkra Viaplay Groups överlevnad under rådande omständigheter”.

Om förslaget röstas ner kommer bolaget, heter det, tvingas gå vidare med “mindre optimala finansieringslösningar”.

ANNONS

Det kan sluta med att Viaplay måste inleda ett insolvensförfarande, konstaterar företaget.

I pressmeddelandet (selänk under artikel) framkommer också att Viaplay utöver rekapitaliseringen nyligen implementerat ”en rad självhjälpsåtgärder”.

ANNONS

Senaste nytt

Styrelsetopp: Varit en mycket svår tid

“Offentliggörandet av dagens rekapitaliseringspaket för oss närmare slutet av vad som har varit en mycket svår period för bolaget och dess intressenter. Det är tyvärr en konsekvens av att alltför många av de investeringar som Koncernen tidigare har gjort inte har realiserats som planerat eftersom flera av de affärsmodeller som de baserades på visade sig vara optimistiska”, säger Simon Duffy, tillförordnad ordförande i Viaplay Group, berättar Breakit.

Viaaplay har kantats av vinstvarningar, chefsavhopp och nya ägare som tillkommit, bland annat äger Schibsted sedan i höstas 10 procent i det krisande streamingbolaget.

Slakt på aktien på börsen

På börsen har aktien varit föremål för ett blodbad och rasat med 85 procent bara i år, bland annat då Viaplay dragit ner sina mål för helåret. En vd har också fått sparken (Anders Jensen), det var i samband med vinstvarningen, och ersatts av Jørgen Madsen Lindemann.

“Vi har just tillkännagett förslaget om en omfattande rekapitalisering av koncernen för att möta våra finansiella utmaningar och sörja för koncernens framtida utveckling. Detta är ett resultat av vår strategiska översyn av hela verksamheten och omfattande diskussioner med våra större aktieägare och kreditgivare, och inkluderar omförhandling av våra kreditarrangemang och det föreslagna tillskottet av nytt kapital till koncernen”, skriver Jørgen Madsen Lindemann i rapporten.

ANNONS

Här kan du ta del av Viaplays rapport för Q3 i sin helhet.

Läs mer: Viaplay flyttar fram rapporten – igen Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS