Nätmäklare otydliga med växlingsavgifter

Uppdaterad: 17 feb. 2021Publicerad: 17 feb. 2021
Avanza har varit otydliga med vilka valutaavgifter som gäller vid handel med utländska aktier. (Foto: TT)
Avanza har varit otydliga med vilka valutaavgifter som gäller vid handel med utländska aktier. (Foto: TT)

Både Nordnet och Avanza är otydliga med sina avgifter för valutaväxling. Båda bolagen drar in stora belopp när kunderna köper aktier på utländska börser.

ANNONS
ANNONS

På sistone har börsen varit het med utländska bolag som Gamestop och Tesla. Det innebär bra business för både Avanza och Nord­net eftersom bolagen dels tjänar pengar på courtage, men också på den automatiska växling som sker när kunder utan ett separat valutakonto köper aktier på utländska bör­ser.

Enorm ökning

I rena siffror var ökningen enorm. Nordnets valu­taintäkter steg till 512 Mkr under 2020 från 177 Mkr året innan, och Avanzas valutaintäkter ökade till 356 Mkr från 125 Mkr, rapporterar Di.

Men för kunderna är det komplicerat att se vad valutaväxlings­avgiften faktiskt blir. Det involverar ytterligare klick eller separata kost­nadsredovisningar för att se vad beloppet är.

Vill inte dölja avgifter

Nätmäklarna, å sin sida, hävdar dock att de inte vill dölja några avgifter, utan att det istället rör sig om skärmytor och gränssnitt som ska utnyttjas på bästa sätt.

”Det är av användargräns­snittskäl vi valt att ha det så. Det är inte så att vi har försökt dölja den på något sätt”, säger Avanzas sparekonom Nicklas Andersson, till Di.

Ny knapp tillkommit

Efter att Di uppmärksammade Avanza om saken så har dock en knapp tillkommit på nätmäklarens hemsida – som uppmanar kunderna att ”granska innan köp”, där både courtage och valutaväxlings­avgift tydligt framgår innan affären kan genomföras.

Även Nordnet är inne på samma spår, uppger Nordnets kom­munikationsdirektör Johan Tidestad.

”I det här nya flödet är pla­nen att visa estimerad valuta­växlingskostnad i samma vy som courtaget”, säger han.

Läs mer: Så blir Avanzas rikaste kunder ännu rikare

 

 

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.