Ukraina är nu på offensiven på flera fronter, och har brutit igenom de ryska försvarslinjerna med nästan 50 kilometer öster om Kharkiv.

ANNONS

Ukraina har gått på offensiven den senaste tiden, och som Dagens PS rapporterade i slutet av augusti har man brutit igenom de första ryska försvarslinjerna i Kherson-regionen.

Offensiven fortsätter, med målet att ta tillbaka större delen av Kherson oblast innan årets slut, skriver CNN.

Men det har visat sig att motoffensiven är betydligt större än så. Ukraina anfaller även vid Zaporizjzja och vid Kharkiv har Ukraina nått framgångar där de under de senaste dagarna avancerat upp mot 50 kilometer och närmar sig staden Kupiansk, som är en viktig knytpunkt för den ryska logistiken för de trupper som befinner sig kring staden Izium. Det kan göra att Ryssland får mycket svårt att få fram förnödenheter och förstärkningar till frontlinjen.

Kupiansk
Kupiansk är en central knytpunkt i järnvägsnätet. (Foto: Joao Pedras/Twitter)

”Ukrainska styrkor drog sannolikt en passande fördel av en omfördelning av ryska trupper, utrustning och övergripande operativt fokus för att lansera lokala motoffensiver mot kritiska punkter i Charkiv oblast”, skriver den amerikanska tankesmedjan Institute for Study of War.

De offensiva framstegen är viktiga för det ukrainska folkets moral, som utstått mycket lidande och främst behövt inrikta sig på försvar under de första sex månaderna av kriget.

ANNONS
ANNONS

”Den här veckan har vi goda nyheter från Kharkiv-regionen. Förmodligen har ni alla redan sett rapporter om ukrainska försvarares aktivitet. Och jag tror att alla medborgare känner sig stolta över våra soldater. Det är en välförtjänt stolthet”, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. 

Läs även: Ukraina har brutit igenom ryska fronten vid Kherson [Dagens PS]